Grote drukte voordat tentoonstelling slavernij stopt

Grote drukte voordat tentoonstelling slavernij stopt

Grote drukte, zaterdag middag op Slot Zuylen in Maarssen. De tentoonstelling over slavernij in Slot Zuylen word 5 december stop gezet. De beheerder van het slot verteld over het succes van de tentoonstelling.

Het is erg druk bij het grote slot, de mensen stromen binnen. Iedereen laat bij binnenkomst zijn QR code zien. De bezoekers downloaden aan het begin van de tentoonstelling een online rondleiding en beginnen door het slot te lopen. Aan het begin van de tentoonstelling zijn de doorgangen smal en oogt er ook grote drukte te zijn naarmate je eenmaal doorloopt staan de bezoekers al meer verspreid door de grote kamers heen. Toch stuit je snel weer op elkaar. De gidsen lopen door het slot rond maar geven geen rondleidingen. ‘De rondleidingen worden gegeven voor en na sluitingstijd’ verteld de beheerder van het slot.

De bezoekers lijken geïntegreerd door de tentoonstelling en zijn aandachtig aan het luisteren naar de online rondleiding. De bezoekers lopen bijna allemaal rond met oortjes in. Een van de bezoekers praat met de gids over hoe bijzonder die de tentoonstelling vindt. Het is stil in het kasteel en je hoort het gekraak van de oude vloer goed. In eerste instantie lijkt het een normale rondleiding door het slot. Totdat je boven aankomt daar hangen schilderijen en foto’s die met de tentoonstelling te maken heeft. In de laatste kamer waar de tentoonstelling het meest tot leven komt staat een tv luid aan er spreekt een donkere vrouw op de tv. Aan de wand grote foto’s van de mensen die geholpen hebben met de tentoonstelling. Liede versluis beheerder van het kasteel zegt: ‘Ik denk dat het best wel een succes is geweest’. Ondanks de corona maatregelen is het wel een groot succes geworden. Ze zegt wel dat ‘als de corona maatregelen worden aangescherpt je dat wel merkt in de bezoekers aantallen’ Volgens Liede is de tentoonstelling een succes, omdat het onderwerp anders dan normaal is.

Verslaggever Stefan Brugts heeft hieronder een audiomontage gemaakt van de sfeer in het kasteel.

[embed]http://soundcloud.com/user-968748729/expositie-slot-zuylen-audioreportage/s-kvNmyhFP373?si=7d5ac82538e8488891ab1cb3bbafb34b[/embed]

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.