Leah Vronik over het vieren van Chanoeka

Leah Vronik over het vieren van Chanoeka

Voor mensen met een joodse geloofsovertuiging is het deze week een speciale week. Vanaf zondag 28 november is het namelijk Chanoeka in heel de wereld. Chanoeka wordt ook wel het feest van de lichtjes genoemd, en duurt tot maandag zes december. Ook in de Stichtse Vecht zijn er mensen die dit feest vieren. Leah Vronik uit Maarssen is een van die mensen. Zij vertelde hoe ze zelf Chanoeka viert, en hoe het volgens haar is om joods te zijn in Nederland.

Zittend voor station Maarssen, gekleed in een donkergroene jas met lang blond haar begint de 17-jarige Leah te vertellen over Chanoeka. ‘Het is het feest van het licht, je steekt kaarsen aan op de kandelaar. Zeven dagen lang steek je elke avond een kaarsje aan, en als de Chanoeka dan vol staat dan ga je met je familie lekker eten’ vertelt ze, terwijl ze in haar handen blaast om haar handen iets warmer te maken door de kou. Wanneer ze wordt gevraagd wat ze dan gaat eten komt er gelijk een grote glimlach op haar gezicht. ‘We hebben een heel drie-gangen menu, gewoon van alles een beetje,’ vertelt ze. De uitstraling op haar gezicht verraadt dat ze heel veel zin heeft in het vieren van dat feest op de zevende avond. Wel zegt ze erbij dat niet iedereen Chanoeka hetzelfde viert, haar opa en oma vieren Chanoeka namelijk weer anders dan zij zelf. ‘Zij vieren het heel klein met alleen elkaar en hebben geen feest maar doen gewoon wat leuks met elkaar, het gaat er gewoon om dat je wat leuks doet met degene van wie je houdt.’

Terwijl er een bekende in een Peugeot voorbij komt rijden waar Leah naar zwaait wordt ze gevraagd of ze weet waar het licht voor staat. ‘Het komt natuurlijk van Jezus en David de joodse profeet, en rond deze tijd is het vaak ’s avonds snel donker en wat ze dan deden is kaarsen met elkaar delen en van elkaar aansteken. Zo hadden ze dan in hele joodse gemeenschappen de kaarsen aan in de avond.’ Ook laat ze weten dat ze de kaarsen voor het raam op de vensterbank zetten om te laten weten dat ze trots joods zijn, en die trots is van haar gezicht af te lezen wanneer ze het vertelt. Terwijl er een vrachtwagen komt langs rijden vertelt ze ook dat ze bij hen thuis een gaai voor de deur hebben hangen, en daardoor is hun huis ‘gedoopt’, en weet je het wanneer je een joods huis binnenloopt.

Een nuchtere blik verschijnt op haar gezicht wanneer er gesproken wordt over het feit dat jood vaak als scheldwoord wordt gebruikt in de huidige maatschappij, en of ze hier last of moeite mee heeft. ‘Nou nee, soms hoor je weleens mensen schelden met het woord jood erin, maar het is ook niet alsof ik het van de daken af schreeuw dat ik joods ben’. Wel vindt Leah dat er sprake is van een vrijheid in geloofsovertuiging in Nederland. ‘In veel landen is er vaak een groep gelovige die het grootst zijn maar in Nederland zie je veel christelijken, moslims maar ook heel veel joden dus. Ik vind dus wel dat je vrij kan geloven’.

Net als vele andere joodse mensen ging Leah na het vertellen van haar verhaal naar huis om daar de laatste kaars aan te steken, en daarna samen met haar familie en vrienden te genieten van het eten dat bij het feest hoort.

Als je denkt aan feestdagen in december, denken de meesten aan Sinterklaas en kerst. Maar laten we niet hèt feest voor de joden vergeten: Chanoeka. Maar, hoe zit dat in elkaar? Hoe vier je het? En hoe is het nou om joods te zijn? Verslaggeefster Sophie Olijve heeft de zeventienjarige Leah Vronik hierover gesproken.

https://soundcloud.com/sophie-olijve/interview-leah-vronik-chanoeka?si=8c7cc80973714f5d81565dde8b436088

Muziek: Hava Nagila – Piano Proxy

Over de auteur

Wesley de Jong

Wesley de Jong (17 jaar) is dit jaar begonnen aan een journalistieke opleiding na het behalen van zijn havo diploma op het Vechtstede college. Hij is enorm geïnteresseerd in voetbal en heeft ook de ambitie om sportjournalist te worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *