Drukte bij kappers wegens feestdagen in pandemie

Drukte bij kappers wegens feestdagen in pandemie

Foto: Sheadon Gunput | Klant bij de kapperszaak Haarmode Rob & Conny

Nu de feestdagen weer voor de deur staan, willen veel mensen nog graag even naar de kapper om goed geknipt aan het kerstdiner te zitten. Nu komt er ook nog eens een pandemie bij kijken. Hierdoor lijkt de drukte op de kappers nog meer toe te nemen. Hoe gaan de kappers om met deze drukte en vrezen zij de eerstvolgende persconferentie?


Het is een frisse vrijdagochtend. Bij kapperszaak Haarmode Rob & Conny in Maarssen is het nog rustig. De kapsters staan bij het koffiezetautomaat en eigenaar Rob zit in zijn kantoor te werken. Wel rinkelt de telefoon steeds, er worden flink wat afspraken gemaakt.

De drukte bij de kappers heeft meerdere oorzaken. In de decembermaand is het met alle feestdagen altijd al erg druk. Daarnaast zijn met de huidige coronamaatregelen de openingstijden aangepast, waardoor de kapperszaken al om 17.00 uur sluiten en ook de koopavonden tijdelijk afgeschaft zijn. Daarbovenop komt de angst voor nog strengere maatregelen, die wellicht tot volledige sluiting van de kapperszaken leiden. Creatief zijn de kappers wel met deze drukte, zo meldt de ANKO (Algemene Nederlandse Kappers Organisatie). Kapperszaken gaan bijvoorbeeld eerder open of ze huren meer personeel in deze tijd.

Hoewel Rob vreest voor zijn zaak, is de ANKO niet bang voor de branche. Er is geen sprake van een hoog besmettingscijfer in de kapperszaken en de hoogste piek van de besmettingen lijkt voorzichtig voorbij.

De kappers zitten in een haast onwerkelijke situatie. Ze zijn nog aan het herstellen van de vorige twee lockdowns. In die periode zijn allerlei leningen afgesloten en pensioenpotjes opgegeten om überhaupt open te kunnen blijven. Nu ze weer open zijn, is hun omzet eindelijk weer aan het stijgen. Uit cijfers van het CBS blijkt zelfs een stijging van 8,6%. Als ze nu opnieuw zouden moeten sluiten, is het de vraag hoeveel kappers zich staande kunnen houden.

Het is voor de kappers dus van levensbelang dat ze open kunnen blijven. Hierin zijn ze echter volledig afhankelijk van de beslissingen die het kabinet neemt. En dan hangt hen nog een volgende dreiging boven het hoofd: het felomstreden coronatoegangsbewijs. Er is nog onduidelijkheid over of en zo ja, wanneer het kabinet deze maatregel wil gaan toepassen. Wel zeker is dat de ANKO zich zorgen maakt over het effect van het coronatoegangsbewijs, mocht het kabinet besluiten dit in te voeren. Zo vertelt de woordvoerster van de ANKO: ‘Het allerbelangrijkste is openblijven, en het liefst met zo min mogelijk maatregelen. Als het moet dan moet het, maar zijn wij uitgesproken voorstander? Nee zeker niet’. Het levert de kappers opnieuw extra werk en discussies op, waar ze niet allemaal even te spreken over zijn.

Nog even terug naar Rob, het belangrijkst vindt hij dat ondanks al deze narigheid hij positief blijft. Ook hij zoekt naar creatieve oplossingen, zo leveren zij de zogenoemde ‘thuispakketten’. In dit pakket zit bijvoorbeeld haarkleuring, zodat klanten thuis hun haar kunnen verzorgen. Voor de rest is er bij Haarmode Rob & Conny tijdens hun sluiting flink geklust en geverfd. ‘Je moet toch wat hè’.

Verslaggever Sheadon Gunput ging langs bij Haarmode Rob & Conny om de sfeer te beschrijven en wat vragen te stellen. Luister hier naar het interview:

Over de auteur

Teun de Graaf

Teun de Graaf is eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Teun zijn interesses liggen bij politiek en maatschappij. In zijn vrije tijd schrijft Teun poëzie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.