PvdA Stichtse Vecht niet eens met verkoop mondkapjes op scholen

PvdA Stichtse Vecht niet eens met verkoop mondkapjes op scholen

Foto: Sheadon Gunput | Het Niftarlake College

Mondkapjes zijn nog altijd een verplichting op middelbare scholen en hoewel niemand het leuk vindt is het wel een basismaatregel. Sommige scholen verkopen inmiddels mondkapjes voor 50 cent per stuk. Gemeenteraadslid Sophia Jeddaoui van de PvdA wil hier verandering in brengen.

Het is een zonnige donderdagmiddag op het Niftarlake College in Maarssen. De schooldag komt tot een eind en de leerlingen lopen met mondkapje onder de kin het schoolgebouw uit. Rond en binnen de school vind je veel posters waar een mondkapje dragen gestimuleerd wordt. Zo hangt er bij de uitgang van het brugklasgebouw een poster van een mondkapje met de tekst: ‘Houdoe en bedankt’.

PvdA raadslid Sophia Jeddaoui sprak met een aantal middelbare scholen, waar ze mondkapjes aan leerlingen verkopen. Zij is het niet eens met deze regeling en zal naar aanleiding hiervan op 21 december een motie indienen. Met deze motie pleit zij voor gratis mondkapjes voor alle scholieren.

‘Uiteindelijk gaat het om de gezondheid van de jeugd’, vertelt Sophia. Zij vindt dat ouders nu worden belast met het aanschaffen van mondkapjes voor henzelf en hun kinderen. Sophia pleit ervoor dat de gemeente de nodige mondkapjes bekostigt. Gemeentes hebben namelijk vanuit het rijk een coronafonds gekregen, dat ingezet zou kunnen worden om de mondkapjes aan te schaffen. Het zou volgens haar een logische keus zijn: ‘Deze maatregelen zijn natuurlijk vanuit het rijk, als je deze oplegt, moet je daar ook de kosten van opdragen’.

Het komt nu regelmatig voor dat scholen straffen opleggen voor scholieren die met regelmaat geen mondkapje dragen. Zo zou je zelfs geschorst kunnen worden, als je weigert hem op te zetten. Sophia betwijfelt of dit de juiste richting is voor scholen, aangezien het wellicht in strijd is met de leerplicht voor jongeren. Ook de rector van het Niftarlake deelt liever geen straffen uit, hij vindt het ook te belangrijk dat leerlingen aanwezig zijn om de lessen te kunnen volgen.

Op verschillende scholen worden mondkapjes verkocht, de prijzen zijn rond de 50 cent per stuk. Sophia vindt dit voor sommige leerlingen en hun ouders een hoop geld. ‘Wat voor de een betaalbaar is, is dat voor de ander niet.’ Zo is er een aantal ouders van leerlingen die een minder breed inkomen heeft of moet rondkomen van een minimumloon. Sophia wil voorkomen dat er onderlinge ongelijkheid ontstaat tussen zowel leerlingen als scholen.

De rector van het Niftarlake college begrijpt het voorstel van Sophia, maar is het er toch niet helemaal mee eens. Hij denkt dat door de mondkapjes niet gratis te maken, leerlingen bewuster zijn om er zelf eentje mee te nemen. Zo vertelt hij: ‘Het draagt bij aan het bewustzijn dat we er met elkaar voor zorgen dat we corona de kop in drukken.’ In de vorige lockdowns gaf het college wel gratis mondkapjes, maar sinds de verandering merkt de rector dat leerlingen veel vaker zelf een mondkapje mee naar school nemen.

Verslaggever Sheadon Gunput ging langs bij het Niftarlake college om dieper in gesprek te gaan met de rector. Het interview is via onderstaande link te beluisteren:

https://soundcloud.com/user-444378019-523902204/sheadon-gunput-pvda-raadslid-pleit-voor-gratis-mondkapjes-op-alle-middelbarescholen/s-liQy40w3kp3?si=af891937d5714df383b1a8e2632fd6ab&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Teun de Graaf

Teun de Graaf is eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Teun zijn interesses liggen bij politiek en maatschappij. In zijn vrije tijd schrijft Teun poëzie.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.