Froukje speelde haar laatste optreden voor de plotselinge lockdown zondag

Froukje speelde haar laatste optreden voor de plotselinge lockdown zondag

Afgelopen zaterdag was er om 11 uur ‘s ochtends een concert van ‘Froukje’ in het Carré. Hier heeft Froukje een uur lang opgetreden.

Bij het binnenkomen stond er voor het theater een lange rij met mensen die er blij uitzien omdat ze zin hebben in het concert! Bij de ingang staan er mensen die je QR-code en kaartje scannen voordat je plaats kon nemen. De zaal was bijna helemaal gevuld en was mooi ingedeeld en veel koppels zaten op een bankje samen. “Aangezien je moest zitten voelde ik mij net wat minder op mijn gemak en kreeg ik meer het gevoel dat ik moest luisteren naar het concert in plaats van keihard meezingen met de artiest,” zegt Jayda van Engel (17).

Toen iedereen een eindelijk een beetje zat zag je dat iedereen er erg vrolijk bij zat, een paar mensen hadden zelfs bier gehaald om 11 uur. “De sfeer was erg theaterachtig, niet veel mensen zongen in het begin mee. Pas nadat Froukje iedereen de opdracht gaf om te gaan staan bij het liedje ‘Ik Wil Dansen’ kwam er meer een soort concertgevoel waar je je verbonden voelt met elkaar,” aldus Van Engel.

Er werd veel met licht gedaan tijdens het optreden, lichten die steeds veranderden van kleur en aan en uit sprongen. Bij sommige nummers was het licht zo fel wit dat het echt recht op jezelf scheen, het voelde alsof Froukje je echt kon zien en ons de spotlight gaf. Op het begin werden er veel koude, blauwe kleuren gebruikt die alleen op het podium schenen. Bij de beatdrops werden de lichten ook vaak veranderd van kleur of begon het licht fel te knipperen. Er gebeurde veel rondom de lichten wat je een echt concertgevoel gaf.

Froukje moest eerst even erin komen en opwarmen waardoor het aan het begin een beetje ongemakkelijk leek, maar uiteindelijk kwam ze wat meer los en voelde ze zich wat meer op haar gemak naarmate het publiek ook meer los kwam,” zegt Bobbie Nahon(17).

Ook heeft Froukje liedjes gespeeld die nog niet uitgebracht zijn, zo kwam ‘S10’ (ook wel bekend van het ’Eurovisiesongfestival’) het podium op midden in de show zonder dat iemand in de zaal dit wist en het publiek begon direct te klappen en te juichen, iedereen keek verbaasd en waren onder de indruk dat ze samen aan het zingen waren. Na het liedje dat ze samen speelde en S10 van het podium afliep kreeg zij nog een heel groot applaus en er waren mensen die aan het fluiten waren als gebaar. Iedereen genoot van de liedjes die ze speelde, iedereen was aan het swingen en/of aan het meezingen met hun favoriete liedjes.

Je kon zien dat Froukje nadat ze met S10 gespeeld had veel meer ontspannen was en energieker werd. Ze werd tijdens het optreden ook emotioneel over hoe blij ze was dat ze hier kon zijn met ons als publiek, je kon zien hoe erg ze genoot van de hele show. “Voor mijn gevoel stond Froukje als een echte artiest zelfverzekerd op het podium, lekker in haar vel en dansend naar het publiek. Je ziet dat Froukje goed haar best deed om er een gezellige show van te maken samen met het publiek’’, vertelt Van Engel positief.

Laatste optreden voor de lockdown?

De nieuwe maatregelen gingen in op zondag om 05.00 dus het concert van Froukje was een van de laatste optredens voor haar, voor mij en voor vele anderen. Froukje had alleen nog 1 optreden diezelfde dag om 15.00. ”Optredens in deze tijd zijn elke keer weer een klein cadeautje. Het is immers enorm onvoorspelbaar wat de nieuwe maatregelen van het kabinet zullen zijn. Voor Covid speelde ik gemiddeld 8-10 keer per maand met andere projecten”, zegt Jasper Samsom. Jasper is 27 jaar en Froukjes Rotterdamse drummer, hij speelt nu al zo’n twee jaar met Froukje. Hij speelt de drums voor o.a. Froukje en Max Horak. Hij studeert als laatstejaars aan het conservatorium van Rotterdam.

Het is altijd een enorm leuke uitdaging om met deze band spelen. De muziek die Froukje maakt is van huis uit behoorlijk geproduceerd, wat het voor ons elke keer weer een puzzeltje maakt hoe wij dit als liveband uitvoeren.” Aldus Samsom. Froukje haar nummers lopen enorm uit een. Zo heeft ze rustige ballads, stevige housenummers en zelfs een trap/metal nummer. Dit maakt het enorm verfrissend om te spelen voor Samsom als drummer vertelt hij zelf. Hij geniet er elk optreden weer van!

Toen ik er was had ik nog niet gehoord dat er een lockdown zou komen, de volgende dag pas dus stond er toen nog niet echt bij stil. Maar achteraf was dit wel een goed laatste concert”, vertelt Nahon vrolijk.

Sinds deze nieuwe maatregelen zijn ingegaan is het heel erg onzeker wanneer de artiesten natuurlijk weer op het podium mogen. Dit brengt een bepaalde onzekerheid met zich mee natuurlijk. Iedereen heeft voor de laatste keer voorlopig enorm genoten van Froukje en haar band. De mensen die ik hierover heb gesproken balen allebei dat dit voorlopig niet meer mogelijk is, zo’n concert zoals dit.

Om dit jaar met Froukje af te kunnen sluiten met een optreden in een legendarische zaal als Carré is natuurlijk de kers op de taart na alles wat we dit jaar hebben mogen doen. Tegelijkertijd is het natuurlijk bitterzoet omdat we niet weten wanneer we weer het podium mogen betreden”, vertelt Samsom. Het was een geweldige en emotionele dag. Samsom hoop dat het vanaf maart weer mag omdat dan hun nieuwe tour begint.

Over de auteur

Fleur Muller

Mijn naam is Fleur Muller, ik ben 17 jaar en eerstejaarsstudent aan de Hogeschool Utrecht. Ik doe de opleiding Journalistiek en heb hier erg veel interesse in. Ik kom uit Rotterdam en ga 2 à 3 dagen op en neer met de trein naar Utrecht. In mijn vrije tijd werk ik veel en vind ik het leuk om te basketballen bij mijn basketbalclub in Vlaardingen. Ook vind ik het leuk om tijd te spenderen met mijn vrienden en om naar feestjes te gaan. Gitaar spelen en muziek luisteren vind ik ook heel leuk.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.