Steeds meer Rotterdammers kampen met armoede

Steeds meer Rotterdammers kampen met armoede

Afbeelding ter illustratie

ROTTERDAM – Door de stijgende kosten van het levensonderhoud houden steeds meer Nederlanders maandelijks niet genoeg geld over. Ook in Rotterdam zijn de gevolgen van de inflatie merkbaar.

Drie op de tien Nederlanders kampt met geldgebrek, laat vakbond FNV na onderzoek onder de eigen leden weten aan het NRC. Het onderzoek omvatte werknemers, mensen met een uitkering en gepensioneerden. Volgens FNV is 42 procent van hen bang voor schulden. Meer dan de helft van de ondervraagde leden geeft aan de verwarming lager of uit te draaien en te besparen op de dagelijkse boodschappen in de supermarkt. Warm Rotterdam laat weten dat er zeker 89.000 Rotterdammers in armoede leven. Ook steeds meer lagere middeninkomens krijgen de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt, meldde Nieuwsuur afgelopen week.

Het geldgebrek is onder andere een oorzaak van de duurder wordende boodschappen, brandstof en energie. Een dag voor de Russische inval kostte een liter benzine 2,19 euro. Inmiddels is die prijs dankzij de accijnsverlaging weer gezakt naar 2,23 euro, maar de adviesprijs laat een piek zien van 2,50 euro. Gemiddeld stegen de energiekosten in het eerste kwartaal van dit jaar met 20 procent, blijkt uit een analyse van transactiedata van ABN AMRO. Ook de boodschappen zijn dit jaar flink duurder geworden. Momenteel ligt de gemiddelde prijs 4,3 procent hoger dan een jaar geleden, meldt het AD.

Steeds meer Rotterdammers in de schulden

Door de inflatie en stijgende energieprijzen neemt het aantal Rotterdammers met geldproblemen toe, ziet Nita Wissink, directeur van Fonds Bijzondere Noden. De stichting geeft Rotterdammers die financieel in de problemen komen een eenmalige gift om zo grotere problemen te voorkomen. ‘We zien het aantal aanvragen om de energiekosten te dekken boven de rest uit stijgen.’ Rotterdam is een van de steden met het grootste aantal mensen en kinderen in armoede. De gemeente heeft de laatste jaren hard gewerkt om dat tij te keren. Door de crisis wordt dit aldus Nita weer tenietgedaan.  ‘Ik zie donkere wolken, je kan er donder op zeggen dat dit voor grote maatschappelijke problemen gaat zorgen.’

Beschermingsbewindvoerder Gerjon van de Bovenkamp is dagelijks bezig de situatie van mensen met schulden te stabiliseren. ‘Je ziet dat ze in de knel komen, ze komen niet meer uit met het weekgeld’, zegt Van de Bovenkamp. Zijn cliënten hebben vaak geen buffer om plotselinge klappen op te vangen, maar hij kan ze ook geen extra geld geven want dan komen ze niet meer uit met de vaste lasten.

Volgens Van de Bovenkamp gaan er op een gegeven moment toch extra schulden boven op de vaste lasten komen. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld de energie niet meer betalen en worden ze afgesloten van de energiemaatschappij. ‘Dan gaan ze van maatschappij naar maatschappij hoppen. Dat is totaal onmenselijk, maar ligt wel op de loer.’ Daarbovenop komt dat veel van zijn cliënten een bijstandsuitkering hebben en meestal in slecht geïsoleerde huizen wonen.  Ze zijn daardoor relatief gezien meer thuis zijn en meer moeten stoken.

Meer vraag naar voedselpakketten

Bij de Voedselbank Rotterdam is de vraag naar een voedselpakket met 15 procent toegenomen. De voedselbank kampt met een afgenomen aanbod van groente en fruit. Onder andere door de krapte op de arbeidsmarkt is er ook een tekort aan vrijwilligers. ‘Terwijl de bereidheid om elkaar te helpen altijd groot is onder Rotterdammers’, zegt Helma Bakers.

Ook Tamara, connector bij diaconale stichting Goud Connect, hoort de gesprekken steeds vaker over de energie of de boodschappen gaan. Ze ziet dat de bezoekers elkaar onderling proberen te helpen. ‘Ze nemen bijvoorbeeld eten voor elkaar of de buren mee.’ Ook vanuit Goud van Noord proberen ze nu de mensen zo goed mogelijk te ondersteunen. ‘Zo organiseren we een energieworkshop waar we tips aanreiken om verstandig met energie om te gaan en zijn we bezig met een kennisbank waar we alle potjes en regelingen voor de Rotterdammers overzichtelijk proberen te maken.’

Om toch de kosten wat te drukken adviseert Nita Wissink om de thermostaat wat lager te zetten, energieslurpende apparaten uit te laten en naar de markt te gaan in plaats van de supermarkt. ‘Maar dat zet eigenlijk ook geen zoden aan de dijk. Wat haalt die wasmachine uit laten nou uit op een 100 euro duurdere energierekening?’

Initiatieven als de voedselbank, fondsen en regelingen van de gemeente kunnen helpen. Zo blijft er weer wat geld over voor andere zaken. Tamara ziet nog veel schaamte en terughoudendheid. ‘Niemand wil gezien worden als arm. Hoe lager de drempel hoe beter.’

Structureel probleem

Maar willen we dit probleem structureel oplossen, is de enige optie het inkomen verhogen, stelt Gerjon van den Bovenkamp. ‘De energietoeslag is even een buffertje, maar lost het probleem niet op.’ Dat beaamt ook Nita Wissink. ‘Een gift helpt op korte termijn, maar dit is echt een lange termijn probleem. We moeten we dan toch ook echte creatieve oplossingen gaan bedenken zodat iedereen mee kan in de energietransitie.’

Warm Rotterdam constateert dat er maar weinig van de 89.000 Rotterdammers worden bereikt door het versnipperde aanbod van gemeente en instanties. ‘Zij luisteren onvoldoende naar wat de mensen nodig hebben. Rotterdammers vragen om één loket waar professionals en vrijwilligers werken die hen met aandacht, tijd en kennis te woord staan en daadwerkelijk verder helpen’, zegt Annemarieke van Egeraat, directeur van Warm Rotterdam.

Bovendien is de drempel naar instanties te hoog, omdat mensen digitaal vaardig moeten zijn en ingewikkelde brieven moeten snappen. ‘Het is heel gemakkelijk om alle verantwoordelijkheid bij de mensen in armoede te leggen. Wij geloven dat instanties hun hulp en dienstverlening toegankelijker kunnen maken voor Rotterdammers. Dat vraagt om veranderingen in systemen en een andere benadering van mensen’, aldus van Egeraat.

Door de hogere energieprijzen zijn ook bedrijven bereid om de energierekening te verlagen ten koste van het comfort. In de video hieronder vertelt Albert hier meer over. Ook hij heeft nog een tip voor de Rotterdammers die energie willen besparen.

Over de auteur

Cornelis Hummel

Mijn naam is Niels Hummel. Ik ben een 23-jarige, nieuwsgierige student uit Krimpen aan den IJssel. Voordat ik het studentenleven in werd getrokken heb ik zes jaar in de binnenvaart gewerkt. Dat blijft voor mij een boeiende branche. Omdat u dit op de nieuwssite leest, zal het u niet verbazen dat ik de opleiding Journalistiek volg aan de Hogeschool Utrecht. Samen met een aantal van mijn medestudenten maak ik hier ware kunstwerken voor de ‘Nultiener’. Ik raad u zeker aan onze artikelen te lezen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.