Oorlog in Oekraïne eindigt in sancties tegen Russische schepen

Oorlog in Oekraïne eindigt in sancties tegen Russische schepen

-Stadsdriehoek- Terwijl bommen en kogels door de lucht heen razen in Oekraïne, verzint de Europese Unie straffen voor Rusland. Vanaf zondagnacht 17 april mochten er geen Russische schepen meer in de Rotterdamse haven aanmeren. Alle Russische schepen die niet essentiële goederen vervoeren hebben geen plek meer in de belangrijke havenstad van Europa. 

Rusland loopt niet ongestraft weg van de oorlog die in Oekraïne plaatsvindt, de Europese Unie heeft verschillende sancties tegen Rusland in gang gezet. Maar hoe erg zijn deze sancties nou daadwerkelijk? 

In de haven mogen er geen schepen meer liggen onder Russische vlag met uitzondering op essentiële goederen. ‘Deze sancties lijken op papier heftiger dan ze eigenlijk zijn’, meldt Lieuwe brouwer, hij werkt bij de gemeente Rotterdam als adviseur energietransitie haven. 

Een anonieme bron laat weten dat veel Russische schepen onder een andere vlag gaan varen. Op die manier kunnen Russische schepen nog steeds de haven in. “Er hoeft alleen wat gedaan te worden in de registratie en niemand zou weten dat het schip uit Rusland komt.” Hierdoor kan volgens de anonieme bron iedereen die maar wilt de Rotterdamse haven in komen. Dit klopt niet helemaal volgens Lieuwe Brouwer.

Toch mag de vlag nu niet zomaar veranderd worden. Russische schepen die na 24 februari, de dag waarop Rusland Oekraïne binnenviel, onder een andere vlag zijn gaan varen mogen niet meer de haven in.  

Dus zo voorkomt de haven dat schepen nu van vlag gaan veranderen. Dit gaat wel goed onderzocht worden en hopelijk komen er geen fouten. 

Lieuwe Brouwer meldt het volgende:

‘De meeste goederen die van Rusland naar Rotterdam komen zijn essentieel. Voedsel en olie wordt gezien als essentiële goederen. Niet essentiële goederen zijn eigenlijk best beperkt in de haven. Dus de meeste schepen kunnen gewoon blijven aanmeren. Een Russisch schip wordt alleen gezien als een Russisch schip als het een Russische vlag heeft. Vorig jaar lagen er 1320 Russische schepen in de haven. Een klein deel van dit aantal schepen voer onder de Russische vlag. Dus het sanctiepakket heeft niet veel invloed op deze schepen. Hierdoor heeft het ook geen groot invloed op Nederland zelf.’

De Rotterdamse haven is druk bezig met de gevolgen van het sanctiepakket te monitoren. Ze zijn druk bezig met het uitzoeken wat dit nu daadwerkelijk betekent. Er zijn veel vergaderingen bezig om dit uit te zoeken. Het heeft dan misschien geen groot effect op Nederland of de Nederlandse economie, maar het is wel iets waar de haven goed rekening mee moet houden.

Het nieuwe sanctiepakket wordt nu grondig onderzocht en gemonitord. “Een sanctiepakket is niet niks.” Aldus Lieuwe Brouwer. Mensen moeten ondervinden welke effecten het brengt op het korte en op het lange termijn. De douane speelt hier ook een rol in. De douane gaat de schepen controleren. De planning tot dit evenement is nog niet compleet uitgesloten. Er zijn op dit moment veel vergaderingen aan de hand door de Oekraïense oorlog. Zo is de Rotterdamse gemeente bang dat Rusland een cyberaanval uit gaat voeren op Nederland.  Door deze verschillende gebeurtenissen is nog niet alles bekend over de sancties tegen Rusland.

Over de auteur

Floortje Appel

Toen ik 4 jaar was stapte ik lukraak op vreemdelingen af, om te vragen of ze mijn leeftijd wilde raden. Nadat ze niet geloofden dat ik één jaar was, onthulde ik dat ik op schrikkeldag was geboren. Nu Dertien jaar later ben ik nog steeds spontaan, dit helpt mee aan mijn journalistieke opleiding, deze opleiding volg ik aan de hogeschool Utrecht. Zeventien jaar geleden hebben mijn ouders mij de naam Floortje Appel gegeven, hoewel dat een mooie naam is, vind ik het leuk om bij de naam Raven genoemd te worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.