Syrische vluchtelingen naar de Hoeksche School

Syrische vluchtelingen naar de Hoeksche School

– S-GRAVENDEEL – De Syrische kinderen rennen hand in hand buiten op het speelterrein van de peuterspeelzaal. Syrische en Nederlandse kinderen zitten bij de Hoeksche School Kinderopvang samen in een groep vanaf 7 april 2022. Deze peuterspeelzaal bevindt zich in S-Gravendeel. De Hoeksche School Kinderopvang werkt met een speciaal ontwikkelingsprogramma genaamd Uk & Puk. De knuffel Puk leert de peuters een heleboel; taal, emotie en nog veel meer. Diana van der Wiel is kwaliteitsmanager van de Hoeksche School Kinderopvang en overziet alles wat er afspeelt in deze organisatie.

 

Aan het begin rollen er nog tranen over de wangen van de peuters. Het afscheid op zo’n eerste dag is niet het makkelijkste wat er is. Wanneer het tijd is om weg te gaan hebben ze het toch naar hun zin gehad. Een kleine maand later en er is bijna geen traan meer te ontdekken.   

 

Bij sommige kinderen is het iets lastiger om deze tranen te drogen. Eén kindje die nu bij de peuterspeelzaal zit, heeft een traumatische ervaring meegemaakt. Deze peuter heeft nu een verlatingsangst ontwikkelt, elke keer dat zijn ouders de deur uit lopen reageert hij verdrietig.

‘Eerst hadden wij geen idee waarom hij zo intens verdrietig was, we begrepen het pas toen wij dit verhaal hoorden, ja dat hadden wij graag wel iets eerder willen weten.’ De pedagogisch medewerkers houden rekening met dit soort bijzonderheden.

 

‘Buiten de uitzonderingen behandelen we de Nederlandse en Syrische kinderen eigenlijk hetzelfde. Eerst vragen we cruciale informatie aan de ouders en werken nauw samen met de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau daarna vragen we toestemming aan ouders om foto’s te maken en te plaatsen op sociale media.’

 

Aan de ouders wordt dus altijd gevraagd of hun kind op sociale media mag, de vader van een Syrisch kindje reageerde met ‘ja hoor maak mijn kind maar wereldberoemd’ nadat de foto online stond was de vader helemaal blij en stuurde hij een bericht naar de pedagogisch medewerker dat hij het geweldig vond dat zijn kind nu op Instagram staat. Op deze manier houden we goede communicatie met de ouders.

 

Met de ouders spreken ze meestal Engels, wanneer dit niet lukt schakelen ze de tolkentelefoon in. Het team probeert de ouders zo goed mogelijk op hun gemak te stellen. 

Voor de Syrische ouders was er een koffieochtend geregeld. De ouders konden zien hoe de peuterspeelzaal eruit zag en er werd verteld wat de kinderen doen wanneer zij de peuterspeelzaal bezoeken. Op de koffieochtend werd niet veel koffie gedronken, nadat de koekjes bleven staan kwamen ze erachter dat het ramadan was. 

Een ander verschil wat te zien is in de cultuur, is dat de meeste Syrische ouders gewend zijn om hun kinderen eten mee te geven. De Hoeksche School Kinderopvang heeft een gezond voedsel programma, dus dit hoeft helemaal niet. Toch komen sommige kinderen binnen met een rugzak vol eten. 

 

De kinderen worden goed voorbereid op de basisschool, dit heet voorschoolse educatie, Dit wordt gedaan door middel van het programma; Uk & Puk, op deze manier worden de kinderen de taal op spelende wijze aangeleerd. Ook levert Uk & Puk andere dingen. Het is gericht op Sociaal-emotioneel, spraak-taal, motorische en zintuiglijke ontwikkeling. Dit programma is voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Dit programma is voor alle kinderen, alle kinderen spelen ook met elkaar, hierdoor leren de Syrische kinderen het snelst Nederlands en kunnen ze goed integreren. 

 

Op 10 mei gaan de Oekraïense peuters voor het eerst naar de peuterspeelzaal in Piershil. Deze peuterspeelzaal hoort bij De Hoeksche School Kinderopvang, dus wordt er ongeveer hetzelfde gehandeld. 

Over de auteur

Floortje Appel

Toen ik 4 jaar was stapte ik lukraak op vreemdelingen af, om te vragen of ze mijn leeftijd wilde raden. Nadat ze niet geloofden dat ik één jaar was, onthulde ik dat ik op schrikkeldag was geboren. Nu Dertien jaar later ben ik nog steeds spontaan, dit helpt mee aan mijn journalistieke opleiding, deze opleiding volg ik aan de hogeschool Utrecht. Zeventien jaar geleden hebben mijn ouders mij de naam Floortje Appel gegeven, hoewel dat een mooie naam is, vind ik het leuk om bij de naam Raven genoemd te worden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.