Gezonde Jeugd, gezonde toekomst

Gezonde Jeugd, gezonde toekomst

Overgewicht bij kinderen is in Nederland een groot probleem. Volgens het Nederlands jeugdinstituut had in 2021 zon 15,5% van de kinderen tussen de vier en twaalf jaar overgewicht. Een stijging van 3,6% ten opzichte van 2018. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie komt dit met name door een ongezonde levensstijl. De gemeente Zwijndrecht probeert haar jonge bewoners daarom een gezonde levensstijl aan te leren.

De hoeveelheid kinderen met overgewicht neemt sterk toe. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft dit verschillende redenen. Het bestellen van ongezond eten via bezorgapp wordt bijvoorbeeld steeds gemakkelijker. Ook wordt er steeds meer gegamed. Dit zorgt ervoor dat kinderen minder buiten spelen en dus ook minder bewegen. De toename van het aantal kinderen met overgewicht heeft dus vooral te maken met een ongezonde levensstijl.

Dit merkte de gemeente Zwijndrecht in 2013 ook op. In Zwijndrecht had 29% van de kinderen overgewicht. Om deze rede sloot de gemeente zich aan bij JOGG. Een organisatie die zich inzet voor een gezonde levensstijl bij kinderen. ‘Maar als gemeente ben je natuurlijk niet erg populair, als wij dingen verplichten om dingen te doen, kan dat averechts werken.’ Aldus Sandra Vat, regisseur van het JOGG-programma binnen de gemeente Zwijndrecht.

Om deze rede heeft de gemeentehulp ingezet van verschillende organisaties zoals toppie. Toppie is een sportorganisatie die sportieve activiteiten organiseert voor kinderen met als doel sport laagdrempeliger te maken. Op deze manier hopen ze kinderen te motiveren om vaker te bewegen.

Ondanks dat het aantal aanmeldingen per activiteit erg verschilt, is de rol van toppie binnen de JOGG-gemeente niet klein. Sommige activiteiten behalen namelijk tot wel driehonderd aanmeldingen. ‘Met toppie laten we kinderen kennismaken met verschillende sporten. Hopelijk vinden ze een van deze sporten uiteindelijk zo leuk, dat ze zich aanmelden bij een sportclub, maar ons doel is al behaald als ze een leuke actieve dag hebben gehad.’ Legt toppie-sportcoach Jordi uit.

‘Door samen te werken met organisaties als toppie maken we bewegen voor kinderen leuk en aantrekkelijk, maar geven we ze dus wel zelf de keuze. Zegt Vat. Naast bewegen is ook voeding een belangrijk punt binnen het JOGG-programma. Op basisscholen worden lessen gegeven door diëtisten. Hierdoor leren kinderen wat gezonde keuzes zijn en wat niet. Als aanvulling op de lessen worden er ook boekjes met gezonde snacks en traktaties mee naar huis gegeven om aan de ouders te laten zien.

Ondanks dat de toename van overgewicht onder kinderen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie te maken heeft met ongezonde keuzes, is het maken van gezonde keuzes niet voor iedereen mogelijk. Armoede kan het maken van gezonde keuzes namelijk flink in de weg zitten. Vaak is gezond eten voor hen gewoon niet te betalen. Een pak met twintig frikandellen is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan een pak kipfilet. Daarom heeft de gemeente Zwijndrecht voor deze gezinnen een stappenplan bedacht. Eerst worden de problemen die de gezonde keuzes in de weg zitten opgelost en daarna wordt bekeken hoe het overgewicht opgelost kan worden. Op deze manier helpt Zwijndrecht gezonde keuzes toegankelijk te maken voor iedereen. ‘Want een gezonde jeugd is een gezonde toekomst.’ legt vat uit.

Over de auteur

Sharon Trap

Hoi! Even voorstellen: ik ben Sharon, 19 jaar en ik woon in Zwijndrecht. Twee jaar geleden had ik vast gezegd dat ik een zorgzaam type ben, maar na een jaar verpleegkunde gestudeerd te hebben bleek dat toch niet zo te zijn. Tijd voor een nieuwe opleiding dus. Al als peuter stelde ik een grote hoeveelheid vragen over alles wat ik niet begreep. Waar komt bijvoorbeeld het geluid uit de radio vandaan? Deze nieuwsgierige houding heb ik nog altijd. Verder ben ik graag kritisch over alles wat we vanzelfsprekend vinden en heb ik een brede interesse. Journalistiek lijkt me dus wel een mooi vakgebied. Welke vorm van journalistiek me het meest aanspreekt weet ik nog niet, maar ik kijk ernaar uit om dat te gaan ontdekken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *