Een van de beste kaasspeciaalzaken van Nederland zit in Rhoon

Een van de beste kaasspeciaalzaken van Nederland zit in Rhoon

Erwin van den Berg in 't Kaasplateau

RHOON – ’t Kaasplateau uit Rhoon is een van de finalisten in de Competitie Beste Kaasspeciaalzaak 2022. In deze competitie worden in verschillende categorieën prijzen uitgedeeld aan allerlei kaasspeciaalzaken uit Nederland. De uitreiking hiervan vond op 25 april plaats in Studio 21 in Hilversum en werd gepresenteerd door Humberto Tan. Erwin van den Berg, bedrijfsleider van ’t Kaasplateau, was deze avond aanwezig en vertelt over zijn ervaringen.

Hoe zit de Competitie Beste Kaasspeciaalzaak in elkaar?

‘Je wordt genomineerd, dit gebeurt door tips van mensen maar ook door tips van leveranciers. Je moet je voorstellen dat hier een hoop leveranciers binnenkomen en zien hoe de producten erbij liggen. Als ze dan onder de indruk zijn kunnen ze het vakcentrum tippen, het vakcentrum organiseert die competitie. Dan komen zij een keertje kijken en een keertje met je praten en zo deden wij uiteindelijk mee. Je had drie categorieën, je had Beste Kaasspeciaalzaak Buitenlandse Kazen en Beste Kaasspeciaalzaak Binnenlandse kazen en je had er nog een met speciaalbieren. Die speciaalbieren zaten wij niet bij omdat wij geen bier verkopen. Alleen in die andere twee categorieën waren wij genomineerd.’

Wat was jullie reactie toen jullie hoorde dat jullie genomineerd waren?

‘Toen we hoorden dat we genomineerd waren was dat eigenlijk een beetje een standaardprocedure, je weet verder niet wat er dan gaat gebeuren. In eerste instantie wordt er gekeken of je finalewaardig bent, dan komen de vakjury en de mysteryshoppers langs en later hoorden we dan dat we in de finale zaten. Tim, de eigenaar van ’t Kaasplateau, was toen in Zuid-Afrika dus die heb ik opgebeld van joh we zitten in de finale. Nou dan schiet je wel even door het dak heen. In de finalemaand werd de winkel vervolgens weer op verschillende aspecten beoordeeld door de vakjury en mysteryshoppers.’

Wat deden de vakjury en mysteryshoppers precies?

‘De vakjury die komt echt kijken naar je assortiment. Hoe ligt het erbij, hoe bied je het aan, wat zijn je prijzen, hoe ga je met de spullen om of hoe ga je met je klanten om. Ja het moet wel waardig zijn voor de producten die je hebt liggen zeg maar. Zo’n vakjury komt aangekondigd binnen dus daar daarvan weten we wel van die komt maandag om elf uur ofzo langs. Nou die stellen zich netjes voor en je zorgt er dan ook voor dat je winkelt tiptop in orde is, dat alles er mooi bij ligt, dat je mooie stukken gesneden hebt en dat het allemaal gewoon ligt zoals het zou moeten. Die mysteryshoppers daarentegen kondigen zichzelf niet aan dus die kunnen ieder moment binnenkomen. Je weet niet wie het is en je weet ook niet wat ze bestellen. Wat je wel weet is dat ze vaak wel wat meer vragen stellen, maar dat doen sommige mensen in de winkel ook gewoon.’

Heb je ooit een vermoeden gehad dat er een mysteryshopper in de winkel was?

‘Ja vermoedens wel maar je gaat het dan ook niet aan die klant vragen. We hebben wel aangegeven dat we met die wedstrijd meedoen en misschien hebben we ook wel tegen de mysteryshopper gezegd van nou ja er kan een mysteryshopper langskomen. We hebben het ook tegen een hoop klanten verteld dus het kan zijn dat diegene daar ook bij is geweest. Maar dat weten we natuurlijk niet. Dat is ook het doel, je wil niet dat je weet dat je een shopper krijgt en dat je daar helemaal je best voor doet en voor de rest van de klanten niet. Je moet voor iedere klant even goed je best doen.’

Hoe was de uitreiking?

‘Ze hadden er echt een show van gemaakt. Humberto Tan presenteerde het, er was een groot podium in het midden met allemaal tafels eromheen en daar zaten de finalisten, sponsoren, leveranciers, noemt het maar op. We kregen een diner en tussen de gangen door werd er dan steeds een prijs bekendgemaakt en dat gebeurde natuurlijk met een hoop vuurwerk. Elke keer mochten de finalisten aan tafel komen bij Humberto en dan kregen ze eerst nog een soort gesprekje à la talkshow zeg maar, daarbij kon hij nog wat vragen stellen die ze dan moesten beantwoorden. Nou en dan gingen we weer een gang eten en dan kwam er weer een prijs en dat totdat iedereen geweest was en toen kwam het dessert en was het klaar.’

Wat was de uitslag?

‘Wij zijn in beide categorieën, zowel binnenlands als buitenlands, derde geworden. Er waren maar drie finalisten per categorie die in de finale zaten dus ja weet je dat is dan jammer, dat je niet nog een plekje omhooggaat. Maar aan de andere kant, een van de beste drie van Nederland, ja ik teken ervoor. Helemaal als je kijkt dat we pas een half jaar open zijn. Die anderen zitten gewoon al veel langer in het vak en hebben al vaker met de competitie meegedaan. We hebben ook van die rapporten gehad waar specifiek in staat beschreven wat de verbeterpunten zijn en daarmee kunnen we ook gewoon onze zaak verbeteren, niet alleen voor die finale maar ook gewoon voor je klanten en daar draait het uiteindelijk om.’

Over de auteur

Quincy Weijers

Hey :) Mijn naam is Quincy, ik ben 18 jaar en ik woon in Poortugaal (niet Portugal, was dat maar zo). Ik zit al meer dan 10 jaar op waterscouting en vind het dus heel leuk om te zeilen. En even voor de duidelijkheid: scouting is niet alleen maar koekjes verkopen en hutten bouwen. Naast scouting vind ik het leuk om te reizen en fotograferen, die hobby heb ik van mijn opa overgenomen. Ook lezen en verhalen schrijven vind ik leuk om te doen, vandaar dat ik heb gekozen voor de studie Journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *