‘Er zijn genoeg anderen en maar een van jou’

‘Er zijn genoeg anderen en maar een van jou’

Instagram foto

ROTTERDAM- Erwin Delano Grigorie heeft een uitbundige baan. Met veel titels in zijn CV is dragqueen wel een van de grote. Erwin loopt al heel lang als Gigi in de dragwereld rond en is nog niet van plan te stoppen. Hij heeft dus best wat verhalen achter de rug, genoeg om advies te geven. 

Ik wist nooit echt dat ik drag wilde gaan doen, maar hou het voor mij begon is best grappig en pure toeval. Ik woonde toen in de Verenigde Staten en was uitgenodigd voor een Halloween feest. Op dat moment had ik niet al te veel geld om een nieuw kostuum te gaan halen, dus ik was aan het stressen over mijn outfit. Nou ik ging natuurlijk naar mijn moeder voor hulp vragen. Ik legde haar het probleem uit en ze zei toen ‘Waarom ga je niet als Grace Jones?” Grace Jones was in de jaren zeventig een populaire discoqueen popster in Amerika. Haar uitstraling was best androgyn, maar ze droeg make- up, dus voor was het prima. Mijn moeder begon me toen op te maken en zo kwam ik aan bij het feestje met een opgemaakt gezicht en gekleed in jongenskleding. Er was toen ook een dame die ik vrij goed kende en zij vroeg of ze me kon helpen. Nou ik vond het best grappig, want ze herkende me dus niet. Toen begon het idee van drag wel in mijn hoofd te spelen, maar echt super drag gebeurde pas veel later.

De betekenis van een dragqueen is voor iedereen anders. Voor mij is het een creatieve uiting van haar, make- up, optreden en regie , wat mixen en je hebt een dragqueen. Ik zou Gigi het best beschrijven als Erwin met verhoogde vrouwelijke charmes. Gigi is geen andere persoonlijkheid, maar de persoon die Erwin is niet ook niet dezelfde persoon als Gigi.

Wat veel mensen niet weten over het zijn van een dragqueen is hoeveel voorbereiding en werk erin meegaat. Ik maak bijvoorbeeld al mijn eigen kleding, doe mijn eigen haren, ik koop alles zelf en nog andere dingen. Het klinkt best stom nu ik het hardop zeg, maar veel mensen hebben iemand die het allemaal voor ze doen. Als je het alleen doet is echt veel om te doen. Ook beseffen veel mensen niet hoeveel pijn het eigenlijk allemaal doet. Ik zal dan maar niet beginnen over het fenomeen tucken, maar dat doet best pijn naast het dragen van korsetten en gelijmde pruiken. Kortom je moet van goeden huize zijn als je dragqueen wilt zijn.

Ik heb nooit echt nagedacht aan de representatie van dragqueens. Ik vind het wel belangrijk dat dragqueens actief zijn in de LHBTI- community. Ik voel mezelf soms namelijk wel een parttime- activist, maar ik vind niet dat je meer moet zien of horen over dragqueens. Ik doe dit werk al heel lang en ik zie mezelf niet stoppen als het bijvoorbeeld niet meer populair is. Het kan inderdaad zijn dat als er meer dragqueens op tv komen mensen wat meer gaan accepteren, maar je bent toch wel een man in een jurk. Als jezelf iets te serieus gaat nemen dan denk ik dat je de plank misslaat.

Voor mij is een dragqueen zijn, veel lol hebben. Als ik op het moment eruitzie als een Gigi dan is het werk, maar wel de leukste baan die ik mij kan voorstellen. Met een dragpersoonlijkheid kan ik veel meer voor elkaar krijgen dan als ik Erwin ben. Iedereen reageert op je, geeft en aandacht is altijd zo vrolijk tegen je. Maar vergis me niet hoor, ik heb wel een paar mensen gehad die wat bang waren als ik Gigi was. Dan stapte ze bijvoorbeeld opzij, of keken ze me raar aan. Later zeggen sommigen dan nog wel tegen mij dat ze best bang waren toen ze me ontmoeten, vooral omdat ze niet wisten wat een dragqueen was.

Voor advies aan beginnende dragqueens of mensen die dragqueen willen worden zou ik zeggen dat je moet leren wat je kan om zelf te doen. Als ik kijk naar de dragqueens die ik ken, zie ik dat ze alles kopen en bijna niet meer zelf doen. Hetzelfde gebeurt met ideeën, ze kijken bijvoorbeeld op Internet naar wat de ene heeft gedaan en doen dan hetzelfde. Ik vind dat copy-paste effect van dragqueens juist niet zo leuk. Alle ideeën die ik heb zijn misschien geïnspireerd door iets, maar ik verander het uiteindelijk wel. En natuurlijk learn the words, als lip sync-artiest zie ik soms nog dragqueens de oude trucjes uit de kast halen. Meer advies zou ik niet geven behalve creatief en origineel blijven. Er zijn genoeg anderen en maar een van jou’.

Over de auteur

Jainnalie Rojer

Hallo (zingend), ik ben Jainnalie Rojer. Ik ben 17 jaar oud en ik woon in Rotterdam, specifiek waar zeg ik niet want dat is privacy schending. Ik ben 2021 begonnen met de opleiding Journalistiek aan Hogeschool Utrecht. Mijn liefde voor boeken en schrijven zijn ook wel de twee grootste redenen waarom ik voor deze studie heb gekozen. Als kind was ik echt een leesgek. Ik las van alles, van boeken en kranten tot verpakkingen van wc-papier. Verder ben ik een grote fan van detective shows en alle genres muziek. Dus als je ooit een moord pleegt, weet ik je te vinden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *