Succesvolle marathon Spijkenisse ondanks verscherpte maatregelen

Succesvolle marathon Spijkenisse ondanks verscherpte maatregelen

Start van de halve marathon.

SPIJKENISSE – Afgelopen zondag werd door SPARK de 15e editie van de marathon Spijkenisse gehouden. Ondanks de nieuwe maatregelen mocht het evenement toch doorgaan voor de 1080 hardlopers die meededen. Ook dit jaar steunt de marathon een goed doel, namelijk het kinderthoraxcentrum van het Sophia Kinderziekenhuis.

Toen afgelopen week de persconferentie die oorspronkelijk op vrijdag 3 december zou plaatsvinden werd vervroegd naar vrijdag 26 november, was het afwachten of de marathon nog door zou mogen gaan. Voor de organisatie was het even spannend, maar er waren al wel voorbereidingen getroffen met het oog op het toenemende aantal besmettingen.
‘Daar hebben wij op ingespeeld door nog eerder dan dat de regering het afkondigde, beleid te gaan voeren waarin we onderscheid maken tussen mensen die wel gevaccineerd zijn en niet gevaccineerd zijn’, aldus IJsbrand van Hengel, voorzitter van de marathoncommissie.
Ook een aantal deelnemers van de marathon hadden zo hun twijfels. ‘Tot vrijdag heb ik eigenlijk gedacht dat het vast niet door zou gaan’, vertelt Connie Vuijk. Ook haar loopmaatje Carmel de Waard was bang dat het misschien niet door zou kunnen gaan.

Geen publiek
Bij de ingang van het terrein worden de coronatoegangsbewijzen van de deelnemers gecontroleerd, waarna ze een polsbandje krijgen. Deze bandjes beschikken over een ziekenhuissluiting waardoor ze niet gedeeld kunnen worden.
Mensen die niet gevaccineerd zijn mogen natuurlijk ook meedoen met de marathon. Wel moeten deze deelnemers zich bij een aparte ingang melden om het terrein op te mogen. Ook is er voor deze groep deelnemers een aparte tent neergezet op het terrein waar ze hun startnummer kunnen ophalen en zich kunnen omkleden. Het is voor de ongevaccineerde deelnemers ook niet mogelijk om gebruik te maken van de faciliteiten van SPARK.

Vanwege de maatregelen was er bij de marathon geen publiek toegestaan. Langs de kanten van de baan is het dan ook leeg. Zo vertelt Van Hengel: ‘Uiteindelijk maken het publiek en de familieleden die meekomen de sfeer op het terrein. Dat mis je helaas.’

Milou Berends bij de finish van de marathon.

Ondanks de regen en de kou, waardoor je zelfs de condens van je adem kan zien, zijn de hardlopers nog altijd enthousiast. Gelukkig hield de regen ook niet al te lang na het startschot op en bleef het bij een paar kleine buitjes. De deelnemers konden kiezen uit vier routes: de 5km, de 10km, de halve marathon (21km) en de hele marathon (42km). Na ruim twee uur en dertig minuten komt Roy Werner als eerste deelnemer van de hele marathon over de streep. Niet veel later komt ook Milou Berends over de finishlijn als eerste vrouw. ‘De adrenaline zit nog hoog en ik ben blij dat ik heb gewonnen dus ik voel me goed’, vertelt ze. Ook Milou geeft aan dat ze het spannend vond toen afgelopen vrijdag de persconferentie plaatsvond, maar ze is heel blij dat het toch door kon gaan.

15e editie
De marathon werd in eerste instantie als een eenmalig evenement georganiseerd om het 40-jarige bestaan van de vereniging te vieren. Dit jaar is al de 15e editie van het evenement. Vorig jaar stonden er dan ook leuke dingen in de planning om het 15-jarig jubileum van de marathon te vieren, maar dat kon toen helaas niet doorgaan vanwege de geldende maatregelen tegen het coronavirus. Aan het evenement deden in totaal 1080 hardlopers mee, waarvan 480 de halve marathon en 255 de hele marathon liepen. Dat is minder dan normaal aangezien er dan tussen de 1500 en 1600 deelnemers verwacht zouden worden.

Annelotte de Ronde heeft ook een aantal mensen gesproken bij de marathon, hieronder kunt u luisteren naar het audiofragment.

Over de auteur

Bryan van der Keur

Hoi, mijn naam is Bryan van der Keur, ik ben 19 jaar oud en woon in Spijkenisse. Ik ben in 2021 begonnen aan de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik schrijven altijd al leuk heb gevonden. Ook vind ik het leuk om over allerlei uiteenlopende onderwerpen te leren. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in de politiek. Mijn vrije tijd besteed ik graag aan lezen, piano spelen, autorijden en ik luister graag naar muziek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.