Graffiti-kunstenaar fleurt schoolpleinmuur op

Graffiti-kunstenaar fleurt schoolpleinmuur op

(foto: Noya Geurts Tijhuis)

Vanaf vorige week staat het schoolplein van basisschool Het Vlot in Gouda er vrolijker bij. Graffiti kunstenaar Rasta, echte naam Abderrahim Hachimi, is bezig een grote kale muur bij de hoofdingang van de school om te toveren tot een waar kunstwerk. 

Rasta (artiestennaam) is van origine van Marokkaanse afkomst en woont al vanaf zijn zevende in Gouda. Doordat vrienden zijn broer en hem vroeger allebei ‘Rasta’ noemden, heeft hij die naam behouden en gebruikt hij deze nu als artiestennaam. Hij wil graag zijn graffiti-art maken voor goede doelen en daarmee laten zien dat graffiti ook mooi kan zijn. Het fenomeen heeft een slechte naam gekregen, maar Rasta wil door zijn graffiti-art daar verandering in brengen. Naast basisschool Het Vlot, werd hij ook benaderd door andere Goudse basisscholen, De Cirkel en De Plaswijckschool.  

De graffiti-art op de muur van Het Vlot is nu voor een kwart af zegt Rasta. “Als het regent of als het hard waait kan ik de muur niet afmaken. Ik heb met de schooldirectie besproken dat ik graag de muur wil verfraaien, maar dat ik daarin vrij gelaten moet worden.” Het is zijn doel om de kinderen van de basisscholen blij te maken met zijn graffiti-art en te laten zien wat het inhoudt. “Samen met de leerkrachten heb ik het plan beraamdt voor wat er ongeveer op de muur moest komen. Aangezien de school aan het Groene Eiland ligt, hebben we samen besloten iets met natuur te doen, vandaar dat ik gekozen heb voor een  gebergte.” 

Leerkracht Alex Kokx vertelt, dat leerlingen en ouders geld hebben ingezameld om het schoolplein een facelift te geven. Om nieuwe speeltoestellen te plaatsen en om het plein op te fleuren. Er is een plan gemaakt door de schoolpleincommissie en die gaan we nu uitvoeren.” 

Ouder Merel Lamaison-Verkleij van de schoolpleincommissie is enthousiast over Rasta’s werk. “Ik ken Rasta via mijn man, zij hebben samen in een kunstloods gewerkt in Gouda. Mensen met een kunstzinnige achtergrond kwamen daar bij elkaar.” Zo bracht Lamaison-Verkleij, zelf ook werkzaam in de kunstsector, de school in contact met deze graffiti-kunstenaar. Om op deze manier aandacht te creëren voor het onderwijs- en de cultuursector is erg belangrijk. Het doel is, dat het volledige plan voor het opknappen van het schoolplein, eind mei klaar is. Rasta is met zijn graffiti-art het startpunt van de metamorfose van het plein. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *