TE VEEL JONGEREN ROKEN NOG

TE VEEL JONGEREN ROKEN NOG

Momenteel zitten we middenin stoptober. Maar waar volwassenen steeds vaker stoppen met roken, is dit voor jongvolwassenen nog moeilijk. Uit cijfers van de Volksgezondheidszorg blijkt dat in 2019 een op de drie jongvolwassenen tussen 20 en 24 jaar vast roken.  

 

‘De cijfers zijn schrikbarend hoog, wetend dat roken zo ongezond is’, meldt Piet Postmus, longarts bij het Leids Universitair Medisch Centrum. ‘Mijn gebied is longkanker en heb duizenden patiënten zien passeren. Bij velen had de ziekte simpelweg voorkomen kunnen worden’. 

 

De Rijksoverheid wil met het Nationaal Preventie akkoord samen met andere organisaties toe naar een rookvrije generatie in 2040. De nieuwe maatregelen bestaan onder andere uit het verhogen van de accijnzen en het bij verkooppunten sigarettenverpakkingen uit het zicht halen voor de consument. Sinds 1 augustus is er al een verbod ingegaan op het roken op schoolterreinen. Per 1 oktober hebben de sigarettenverpakkingen allemaal dezelfde donkergroen-bruine kleur, de afschrikkende foto’s blijven staan. De NS is op 1 oktober ook gestart met de campagne: Samen naar een rookvrij station.  

 

Postmus heeft zijn twijfels bij de nieuwe maatregelen van de overheid. ‘Roken is geen gewoonte, het is een verslaving. Jongeren beginnen om verschillende redenen met roken, denk aan nieuwsgierigheid, sociale druk of het bewust risico’s willen nemen’. Volgens Postmus is alleen de overheid in staat om dit probleem te verhelpen. Het Nationaal Preventie akkoord is nog niet streng genoeg.  ‘Maak de prijs van tabaksproducten zo hoog dat men het wel uit z’n hoofd laat om eraan te beginnen. Het kan echt maar je moet het als overheid het wel willen. Je bent als overheid anders heel slecht bezig voor de volksgezondheid’.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *