WELKE GEVOLGEN HEBBEN DE NIEUWE MAATREGELEN VOOR LEIDEN?

WELKE GEVOLGEN HEBBEN DE NIEUWE MAATREGELEN VOOR LEIDEN?

LEIDEN- Dinsdagavond maakte het kabinet bekend dat Nederland weer naar een gedeeltelijke lockdown zal terugkeren. Dit houdt in dat de horeca de komende vier weken haar deuren sluit, evenementen verboden zullen worden en teamsporten ook niet meer uitgevoerd mogen worden. Scholen blijven voor nu wel nog open, alleen komt er vanaf 1 november een mondkapjesplicht in alle publieke ruimtes.  

 

Doel van de nieuwe maatregelen is het aantal bewegingen en sociale contacten zoveel mogelijk te beperken en daarmee het aantal besmettingen naar beneden halen de aankomende vier weken. Over twee weken maakt de overheid de balans op om te kijken of er nog aanvullende maatregelen nodig zijn. De nieuwe maatregelen maken onderdeel uit van de zogeheten routekaart die onlangs is opgesteld door het kabinet. Hoe hoger het besmettingsaantal, des te strenger de aanpak.  

 

Gemeente Leiden gaat de regels naleven door strenger op te gaan treden en de handhaving op te schroeven, meldt burgemeester Lenferink in een radio-interview met Sleutelstad gisteravond. Omdat de regels nu duidelijker zijn valt dit makkelijker te controleren en na te leven.   

 

Ook in Leiden gaat de horeca dicht en zal alleen beschikbaar voor afhalen zijn. Een grote tegenslag voor de horeca bazen die afgelopen voorjaar ook al de deuren hebben moeten sluiten, maar ook voor de honderden horecawerknemers die nu alweer met minder of zonder werk gaan zitten. Ook veel studenten zullen dit gaan voelen, want velen van hen hebben een bijbaantje in de horeca. Naast de horeca zal ook bij coffeeshops alleen afhalen mogelijk zijn. Winkels, met uitzondering van supermarkten, moeten voor 20.00 uur de deuren sluiten en er mag in de avond geen alcohol verkocht worden.  

 

De cultuursector wordt enigszins gespaard met de nieuwe maatregelen. Ze mogen nog steeds maximaal 30 mensen in de zalen samen laten komen, wel allemaal verplicht met een mondkapje en op afspraak. ‘Het was voor ons heel erg spannend, maar we zijn zeker opgelucht. Nog een keer de deuren sluiten hadden we misschien niet gered.’, meldt een medewerker van het Kijkhuis Leiden.  

 

De nieuwe mondkapjes plicht geldt pas wanneer alles juridisch geregeld is. Tot dan geldt er een dringend advies. Op woensdagavond 14 oktober om 19.00 uur gaat de gemeente Leiden samen met wethouders Yvonne van Delft en Paul Dirkse vragen beantwoorden over de nieuwe maatregelen op de facebookpagina van de Gemeente Leiden.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *