Handhaving tegen knallers in vuurwerkvrije zones

Handhaving tegen knallers in vuurwerkvrije zones

Foto: Nadine Smeele

Alle parken, natuurgebieden en plekken waar in Gouda dieren worden gehouden, krijgen het label vuurwerkvrije zone. Dat houdt onder meer in dat burgers daar met de jaarwisseling geen vuurwerk meer mogen afsteken. Burgers kunnen eventueel ook zelf hun steentje bijdragen bij het handhaven in deze zones, meldt de burgemeester. 

Burgemeester Pieter Verhoeve is bereid om burgerwacht als optie verder te verkennen. ‘’Handhaving is een lastig punt. Je kunt moeilijk op elke hoek van de straat een agent neerzetten. Als er vrijwilligers zijn die de vuurwerkvrije zones in de gaten willen houdenkunnen we deze methode zeker beproeven.’’ De burgemeester geeft aan binnen nu en vier weken een memo naar de raad te sturen met de vraag of en hoe er verder naar deze oplossing gekeken kan worden. De vrijwilligers zullen voor de veiligheid goed zichtbaar zijn in het donker en van tevoren training krijgen. 

Als iemand in zo’n vuurwerkvrije zone tóch consumentenvuurwerk afsteekt, hangt daar voor minderjarigen een HALT-verwijzing aan. Voor meerderjarigen zal dit een boete zijn van rond de negentig tot honderd euro. 

De huidige vuurwerkvrije zones zijn vrijwillig vastgesteld. Animo is er dus zeker. Er zijn echter ook mensen die wat meer moeite hebben met dit beleid. De twintigjarige Gouwenaar Hidde van Zeijts houdt wel van een beetje vuurwerk en is van mening dat deze zones een stukje bewegingsvrijheid van de inwoners beperken. ‘’Door nog meer restricties op vuurwerk te gooien zal je alleen maar tegen de haren instrijken.’’, voegt hij toe. ‘’De echte knallers haal je er toch niet uit.’’ 

Over de auteur

Isa Smeele

Student Journalistiek aan de HU

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *