NAAR DE KERK VIA EEN LIVESTREAM

NAAR DE KERK VIA EEN LIVESTREAM

Foto: YouTube, Protestantse Gemeente Boskoop

De protestantse gemeente in Boskoop maakt het al sinds maart 2020 mogelijk om de diensten te volgen via YouTube. In de maand oktober hebben kerken het advies gekregen om maximaal dertig personen de kerkdienst bij te laten wonen. Bij het bijwonen van de diensten moet ook rekening worden gehouden met de richtlijnen van het RIVM.  

Het is bij de protestantse gemeente de bedoeling dat mensen zich aanmelden voor een dienst. Op die manier kan de kerk zich houden aan het maximumaantal personen. ‘’Elke wijk heeft een ouderling die inventariseert wie er elke zondag naar de kerk kunnen gaan’’, zegt kerkganger Iris van der Loo (17). Dit wordt ook voordat de dienst begint, uitgelegd. Hierbij wordt ook verteld dat iedereen bij afloop van de dienst even moet blijven zitten, zodat mensen niet kris kros door elkaar gaan lopen. Dit om de 1,5 meter regel te hanteren.  

Het is een dringend advies van de overheid om de bezoekers van de dienst niet te laten meezingen. Bij de dienst in de dorpskerk en bij de stek stonden daarom ook twee of drie mensen op 1,5 meter afstand, die de liederen zongen. ‘’De laatste keer dat ik naar een dienst ben geweest, was eind augustus. De reden dat ik toen ging, was omdat ik moest zingen. Voor mensen uit de band wordt namelijk een plekje gereserveerd’’ zegt Van der LooVoordat corona er was, zongen alle bezoekers mee. Nu neuriën ze vooral mee.  

Bij de dienst zijn vooral oudere mensen. Dit is te verklaren: ‘’Sinds maart ga ik al minder naar de kerk. Ik gun het de ouderen namelijk meer om te gaan dan ikzelf. Zij hechten er een grotere waarde aan dan ik’’ zegt Van der LooOmdat er geen kinderen deze dienst bijwonen, is er een apart kindermoment. Er wordt een liedje gezongen met songtekst erbij. Zo kunnen kinderen die thuis meekijken het liedje meezingen. ‘’Ik ging meestal naar de diensten die echt voor de jeugd bedoeld waren en die zijn er nu niet echt meer. De diensten van nu zijn meer op ouderen gericht’’ vertelt Iris.  

De rituelen bij de dienst worden goed aangepast aan de coronaregels. Aan het einde van de dienst werd een stel gezegend door de dominee. Normaal zou de dominee het stel aanraken, maar nu niet.  Zodra de dienst is afgelopen, staat iedereen gelijk op en trekt zijn jas aan. Een paar mensen praten nog even met elkaar, maar houden wel afstand. Er is één meneer met een mondkapje op.  

Kerkgangers missen de ‘normale’ diensten wel. Dit laat predikant Evert Westrik ook weten in het gebed: ‘’Ook deze zondag zijn we weer met minder kerkgangers dan we hadden gehoopt. We missen elkaarDe gemeenschap, de vrolijkheid van kinderen en de koffie na de dienst’’Van der Loo is het hier mee eens: ‘’De onlinediensten zijn natuurlijk minder leuk dan de fysieke diensten. Je voelt de saamhorigheid dan helemaal niet en dat is voor mij juist zo belangrijk bij een dienst’’. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *