Recensie: Netflix documentaire BLACKPINK ‘Light Up The Sky’

Recensie: Netflix documentaire BLACKPINK ‘Light Up The Sky’

Documentaire poster van 'BLACKPINK Light Up The Sky"- Foto via Netflix


K-popband BLACKPINK geeft inzicht in het leven van de een van de populairste meidengroepen ter wereld in hun nieuwe Netflix documentaire Light up the sky die op woensdag 14 oktober is uitgekomen.  
 
De groep bestaat uit vier meiden: 
Jennie is op haar tiende verhuisd vanuit Seoel naar Nieuw-Zeeland. Op haar vijftiende heeft ze auditie gedaan bij YGwaar ze is aangenomen.  Daar heeft ze zes jaar getraind totdat ze in BLACKPINK haar debuut maakte. 
Lisa is rapper en hoofddanser. Ze houdt van vintage kleding en komt uit Thailand. Ze is vroeg begonnen met dans- en zanglessen. Ook deed ze mee aan wedstrijden. Als tiener is ze verhuisd naar Zuid-Korea om trainee te worden bij YG. Daar heeft ze Jennie ontmoet omdat zij de enige was die Engels praatte. 
Rosé is geboren in Nieuw-Zeeland en is verhuisd naar Australië op haar achtste. Toen YG naar Australië kwam is ze vanwege haar succesvolle auditie verhuisd naar Zuid-Korea op haar zestiende. Zij heeft met vier jaar de kortste training gehad van de groep. 
Jisoo is de oudste van de groep met 24 jaar. Op haar elfde is ze naar een toneelclub gegaan. In 2011, een jaar na de auditie van Jennie en Lisa, is Jisoo ook aangenomen als trainee bij YG, daar heeft ze vijf jaar getraind. 
 
De documentaire laat twee kanten zien van de band. Het begint allemaal bij YG Entertainment. Het bedrijf is naast een platenlabel ook een talentbureau waar je als ‘trainee’ wordt opgeleid tot een echte artiest. Het lijkt allemaal het perfecte idee totdat de bandleden vertellen hoe zwaar het kan zijn. Dertien dagen trainenveertien uur per dag, om vervolgens één dag vrij zijn. Daarnaast moet iedereen elke maand een test doen waarin zij bewijzen dat ze nog genoeg talent hebben. De kritiek die ze krijgen is hard en de sfeer is niet leukRosé vertelt Ik belde mijn moeder en dan vertelde ik haar altijd “Mam, het is zo moeilijk”, mijn ouders waren bezorgd en wilde dat ik naar huis kwam’ 
 
In het tweede deel van de documentaire zie je hoe de groep rijst tot de top als supersterren en ga je mee op wereldtour. Een van de hoogtepunten van hun carrière was het optreden bij hét festival van Amerika: CoachellaZij zijn namelijk de eerste K-pop meidenband die daar ooit heeft mogen optreden.  
 
De documentaire brengt betrokkenheid. Normaliter ga je in een documentaire mee in het privéleven van de artiest. Bij ‘Light up the sky’ is dat heel anders. Je ziet veel video’s van de trainingen bij YG, er is veel materiaal te zien ‘backstage’ en de meiden vertellen veel over hun ervaringen, of die nu positief of negatief waren 
Wanneer je dus een kijkje in het artiestenleven van een K-popzangeres wilt nemen, is dit een leuke documentaire om mee te beginnen. 

Over de auteur

2 Comments

  1. Avatar

    Klinkt gaaf, ik ga hem ook kijken!

    Antwoord
  2. Avatar

    Helemaal mee eens!! Had zelf iets meer van het privé leven willen zien van de groep, maar dit is inderdaad een fijne samenvatting van de carrière en opkomst van de K-pop groep. Leuk dat er ook over hen wordt geschreven in plaats van alleen de westerse bekende groepen!

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *