‘NO HALF MEASURES’ BIJ DE 15E EDITIE VAN LEIDEN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 

‘NO HALF MEASURES’ BIJ DE 15E EDITIE VAN LEIDEN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 

Ondanks alle beperkingen van de overheid rondom het coronavirus is het Leiden International Film Festival (LIFF) momenteel in volle gang. Vanwege de coronacrisis is er gekozen voor Edition 14 ½ met ondertitel No Half Measures. Elf dagen lang zijn in de verschillende bioscopen in Leiden films te zien en vele films zijn ook thuis vanaf de bank te bewonderen. We gaan in gesprek met Floor Wijers van de PR-Organisatie LIFF, “verwacht zeker ‘no half measures’ van ons, als organisatie gaan met veel enthousiasme de bijzondere halve editie in.”

Waarom hebben jullie gekozen voor een halve editie dit jaar? 

“Dit jaar zou eigenlijk het 15e jubileum jaar zijn, maar door alle coronamaatregelen konden veel festiviteiten en feestelijk spektakel niet plaatsvinden. Hierom hebben we gekozen om het de 14 en een halve editie te noemen, zodat we de gemaakte plannen volgend jaar kunnen uitpakken in de 15e editie.”

 

Waarom hebben jullie dan toch besloten om het festival door te laten gaan? 

“We organiseren dit festival met heel veel enthousiasme en de voorbereidingen waren al in volle gang. Het was voor ons ook een extra uitdaging om het festival nu ook online uit te breiden. En films om thuis te streamen, om toch op een veilige manier een grotere groep filmliefhebbers te bereiken.”

 

Was het moeilijk een programma voor het LIFF 2020 samen te stellen? Aangezien veel grote Amerikaanse filmproducties, zoals de nieuwe James Bond en Wes Anderson’s The French Dispatch, uitgesteld zijn? 

“Eigenlijk heeft dat op onze programmering weinig invloed gehad, aangezien we ons als festival sowieso al op de kleinere producties richten, de American Indie competitie is hier een goed voorbeeld van. De pareltjes van de onafhankelijke films uit Amerika, vaak geselecteerd van het Sundance Film Festival, het grootste Indie Film Festival van de wereld.”

 

Is hierdoor het aanbod minder dit jaar? Aangezien er vorig jaar veel publieksfavorieten waren met Hors Normes en Parasite. Dit jaar lijkt het programma minder gevuld met herkenbare acteurs en namen. 

“Het is voor ons juist interessant om ons te richten op de sterren van morgen, zodat je over een paar jaar kan zeggen, wow deze grote acteur of actrice heb ik ontdekt in zijn/haar eerste film die ik zag op het LIFF, toen niemand hem/haar nog kende! Dit is voor ons veel uitdagender dan lukraak de grootste films met gerenommeerde namen te selecteren. En we hebben bijvoorbeeld wel Nomadland, met de fantastische Frances McDormand, of Supernova, met Colin Firth en Stanley Tucci, wel grote Indie favorites.”

 

 

 

Wat hebben jullie dit jaar allemaal ondernomen om de editie van dit jaar toch zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor het publiek? 

“We hebben meerdere platforms bedacht om toch een festivalsfeer te creëren, zoals een LIFFingroom, een YouTube-kanaal met verdiepende gesprekken, discussies en masterclasses die je ook vanuit huis kunt volgen. Verder hebben we een online lobby. En hebben we onze merchandise dit jaar ook weer uitgebreid met sokken, mondkapjes, vette shirts in samenwerking met Joosje van ROEM Leiden. Ik zelf vind de tasjes heel tof die we in samenwerking met By Lay Recycled hebben gemaakt van onze filmfestival banners. En natuurlijk is er ons eigen festivalbier van Brouwerij Pronck!”

De filmtips van Floor: 

– The Innocence (2019) Lucia Alemacy  

Een mooie coming of age film uit Spanje, waarin we vier vriendinnen volgen, waarbij de verhoudingen op de proef worden gesteld na een onaangename verrassing.  

 

– The Killing of Two Lovers (2020) Robert Machoian 

Prachtige rauwe film over een man die zijn gezinssituatie in alle macht van de ondergang probeert te redden.  

 

– The Wolf of Snow Hollow (2020) Jim Cummings 

Hier ben ik heel benieuwd naar omdat de vorige film van Jim Cummings, Thunder Road, een grote hit was op LIFF. Deze keer heeft hij een soort horrormysterie gemaakt, met de nodige luchtigheid en hectiek die we van hem gewend zijn. 

 

Het Leiden International Film Festival loopt tot 8 november. Op www.liff.nl zijn het programma en de tickets te vinden en is de merchandise te koop.  

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *