Column: Maak een eind aan fast fashion

Column: Maak een eind aan fast fashion

Fast fashion betekent letterlijk ‘snelle mode’. Dit begrip is ontstaan in het laatste decennium. We deden vroeger namelijk veel langer met kleren dan nu. Dit komt doordat grote modeketens alleen maar winst willen maken en 52 keer per jaar (elke week dus!) hun trends zien aan te passen. Deze industrie heeft in de afgelopen tien jaar meer kapot gemaakt dan we denken.  

De grote winkelketens pakken dit systeem op een slimme manier aan. Ze willen zoveel mogelijk kleding produceren op een goedkope manier. Een meisje uit Bangladesh die de knopen op jouw blouse van €19,99 heeft genaaid, heeft daar maar €0,50 per dag voor verdiend. Deze ketens willen zo snel produceren, omdat ze de trends snel willen aanpassen. Doordat deze trends zo vaak veranderen, willen consumenten steeds meer kopen. Dit allemaal voor winst. 

‘’Maar ik heb geen geld om altijd maar dure, duurzame kleding te kopen. Ik heb dus geen keus!’’ Jawel, dat heb je wel. Ook dure kleding kan namelijk fast fashion zijn. Jij weet ook dat een shirtje van de Primark niet lang meegaat, omdat het zo goedkoop is. In verhouding ben je dan goedkoper uit als je een iets duurder en duurzamer item koopt die de rest van je leven meegaat. Waarschijnlijk wil jij ook meegaan met die zogenaamde ‘trends’ en je hier op een zo goedkoop mogelijke manier aan houden. Excuses om bij te dragen aan fast fashion zijn er bijna niet. 

Hoe kan je duurzamer omgaan met kleding? Ten eerste is het belangrijk om zo min mogelijk kleding te kopen van fast fashion modeketens, zoals; H&M, Zara en Primark. Probeer je grote inkopen te doen bij duurzame modeketens. Ten tweede raad ik je aan om tweedehands kleding te kopen. Thriften is het nieuwe winkelen. Daarnaast is het ook nog eens een stuk goedkoper, dan een nieuw item. Tot slot moet je ook rekening houden met wat je met kleding doet die je niet meer draagt. Gooi het niet zomaar weg, maar doneer het. Deponeer kleding wat kapot of vies is in een kledingbak en verkoop goede items op Vinted of laat het achter bij je lokale tweedehandswinkel.  

Ik hoop dat we met z’n allen deze nare fast fashion industrie kunnen stoppen. Zo krijg jij kleding van betere kwaliteit en heeft het meisje in Bangladesh ook een beter leven.  

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *