Bouw van nieuw woonconcept ‘Het Groene Hof’ is van start 

Bouw van nieuw woonconcept ‘Het Groene Hof’ is van start 

(foto: Noya Geurts Tijhuis)

Het Groene Hof, een concept van Stichting Knarrenhof, is een leuke, veilige en zelfstandige manier van wonen. Een woonvorm voor “jonge-ouderen en oude-jongeren” zoals op de website vermeld staat. Het hof is geen woongroep, maar het is bedoeld voor mensen die graag in het gezelschap van anderen zijn en die van elkaars kennis profiteren. In de Goudse wijk Bloemendaal is vorige week het terrein klaargemaakt voor de bouw van het eerste ‘Knarrenhof’, genaamd ‘Het Groene Hof’. 

Het zou hét initiatief voor mantelzorg zijn. Op de plek van de voormalige dependence van Jenaplanschool het Vlot en kinderdagverblijf de Karekiet wordt het hofje gebouwd. In het U-vormige-gebouw van drie hoog worden in totaal 24 koopwoningen gerealiseerd. De laatste 11 woningen zijn eind augustus 2020 verkocht. 

De bouw van het project heeft lang op zich laten wachten. “De gemeenten in Nederland hebben pas laat ingezien dat er behoefte was aan deze manier van wonen. Nu praten we mee in de Tweede Kamer, maar dat was een lange weg”, aldus Anneke van Rossum, algemeen aanspreekpunt van Stichting Knarrenhof Nederland. “Tijdens de coronacrisis werden veel mensen geconfronteerd met het feit dat ze ineens gedwongen werden om alleen te zijn.”  

Van Rossum vertelt ook dat we met zijn allen moeten kijken naar de toekomst en dat Stichting Knarrenhof dit meeneemt in de bouwplannen van alle hofjes in Nederland. “We gebruiken geen gas, we plaatsen zonnepanelen en we gaan warm- en koud waterpompen installeren. We kunnen niet ‘nul’ garanderen, maar wel wat mogelijk is, ook financieel gezien.” 

Wilmie Copal, secretaris in het bestuur van de Vereniging stichting Knarrenhof Gouda, vertelt: “Zo’n vijf en een half jaar geleden hoorde ik dat er het plan was dat er in Gouda ook een Knarrenhof kwam. Tot nu toe trekt het concept voornamelijk ouderen, maar er zijn ook plannen om het op andere doelgroepen te richten. “Bijvoorbeeld mensen met een lichte beperking die samen komen te wonen met (jongere) mensen zonder beperking”, aldus Copal.  

Zelf gaat Copal ook wonen in ‘Het Groene Hof’, net als een goede vriendin van haar, Reyna Venema. Zij is enthousiast over het concept. “Je kunt elkaar makkelijk helpen. Je kunt samen gaan fietsen, een kookclubje oprichten en andere dingen organiseren. Je leert elkaar, binnen dit hofje, beter kennen.” De duurzame aspecten vindt Venema ook belangrijk. “Het is logisch dat je daar in deze tijd meer over nadenkt.” 

Er zijn ook mensen die rondom het toekomstige ‘Het Groene Hof’ wonen, die bezwaren hebben ingediend tegen de bouw van dit project. Mensen waren bang dat alle bomen plaats moesten maken voor het hofje. Bewoner Theo van Dijk die tegenover de bouwplaats woont, ziet vooral op tegen het lawaai dat de bouw met zich mee gaat brengen. “We moeten maar even door de pijn heen, van het lawaai van het heien. Vanwege corona werk ik nu thuis, dus dat is minder prettig helaas.” 

Volgens Van Rossum is het het plan dat de eerste huizen medio april 2022 opgeleverd gaan worden. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *