Beelden in het Leidse singelpark

Beelden in het Leidse singelpark

Sinds de persconferentie van drie november is het onmogelijk om kunst te bewonderen in musea. Gelukkig is er nog een beeldende kunsttentoonstelling in het gloednieuwe Singelpark. Het heet: ´Welkom in Leiden!?’. Je kunt daar vijf beelden van verschillende kunstenaren bewonderen, allemaal te zien op verschillende plekken in de binnenstad van Leiden. 

Het Singelpark ligt aan de rand van de binnenstad en dat leidt tot een open blik van de stad, ook is heb je geen last van de drukte van de stadDeze tentoonstelling staat in het teken van vrijheid en veiligheid. ‘Wij hebben gekozen voor tijdelijke kunstwerken, waardoor het park je steeds nieuwe ervaringen geeft’, zeggen de bedenkers van het concept: de vrienden van het Singelpark.  

Het eerste kunstwerk is te vinden bij het museum Volkenkunde en wordt ‘Man on a pole’ genoemd deze is gemaakt door de Spaanse Fernando Sánches Castillo. Hoe het kunstwerk wordt genoemd is ook hoe die er uit ziet: een man op een lantaarnpaal. Zijn uitkijkpost lijkt hem een gevoel van vrijheid te geven. Je fietst er richting het station snel langs maar toch is een interessant kunstwerk, die er origineel uit ziet.  

Het volgende kunstwerk ligt in het Rembrandtpark en is gemaakt door Marta Volkova en Slava Shevelenko beide geboren in Rusland. Het kunstwerk wordt Border Remover genoemd. De tekst ‘apparaat dat u van uw innerlijke grenzen kan bevrijden’ maakt de functie van de ‘machine’ duidelijk. Het ziet er speciaal uit en het zorgt er zeker voor dat je even wilt kijken wat het inhoudt 

Het derde kunstwerk heet ‘Human Boundaries’ en staat in het Plantsoen. Het is een opvallende wachttoren gemaakt door Harold de Bree. De toren is afgeschermd door een hekwerk en is zeker het kijken waard.  

De ‘Cage’ is het vierde kunstwerk en staat in het Plantage, het is gemaakt in het atelier van Lieshout. Dit kunstwerk is zoals de naam al zegt een kooi, de bronskleurige kooi is verbogen en kapot gerukt. Je ziet echt dat er geweld is gebruikt, daardoor lijkt de ‘Cage’ een symbool voor verzet en onafhankelijkheid. 

Het laatste kunstwerk staat in het Huigpark en wordt ‘Tussentuin’ genoemd. Het is gemaakt door het Observatorium, een team van een aantal kunstenaars. Het kunstwerk bestaat uit zitbanken die overvloeien in vier bogen, hier mee wordt herinnerd aan de oude Leidse stadspoorten. Er geen voorgeschreven manier van gebruiken je kunt erop zitten, klimmen enzovoort. Dat maakt het een interessant bouwwerk.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *