Nog niet altijd anderhalve meter afstand op de Leidse markt

Nog niet altijd anderhalve meter afstand op de Leidse markt

Lammermarkt. (Foto: Sarah van Houwelingen)

De gemeente Leiden heeft verschillende maatregelen genomen om de drukte op de markt te verminderen. Afgelopen zaterdag was dit te zien, maar hier en daar lieten bezoekers weleens een steekje vallen.

‘’Twee bakken aardbeien vijf euro, twee bakken vijf euro!’’, schalt het over de Lammermarkt op zaterdag 31 oktober. Er zijn kluitjes mensen te zien, die bijvoorbeeld een loempiaatje aan het eten zijn. Het is vooral erg druk bij de viskraam. Hier zijn vijf rijen gevormd waarbij de marktbezoekers zowat in elkaars nek hijgen. Een enkeling draagt een mondkapje. Twee meisjes in bomberjack met bontkraag lopen langs met het mondkapje onder hun neus.

In verband met de coronamaatregelen is de Leidse markt verdeeld over meerdere locaties. Op zaterdag staan de kramen behalve op deze locaties ook op de Nieuwe Beestenmarkt, de 2e Binnenvestgracht en de Koornbeurssteeg. De markt staat nu op woensdag op de Beestenmarkt, Lammermarkt, de Vismarkt en de Aalmarkt. Crisisteam gemeente Leiden: ‘’Op zaterdag is de maximale lengte van de kramen teruggebracht naar acht meter.’’ Daarnaast meldt het Crisisteam dat op alle markten geen proeverijen, statafels of andere objecten en geen voertuigen in het marktgebied zonder functie bij de kraam mogen staan. Daarnaast worden op drukke dagen verkeersregelaars ingezet die de pleinen even dicht kunnen zetten als het te druk wordt.

Hoe gaat de gemeente om met tegenstanders van de maatregelen? Deze groepen mogen georganiseerd demonstreren. ‘’Zij mogen uiteraard hun tegengeluid laten horen en hun mening uiten, maar het is wel van belang dat tijdens de demonstratie de maatregelen nageleefd worden’’, aldus het Crisisteam.

Patrick Verplancke staat op de markt met zijn broodzaak: ‘’Ik vind het nog best mee vallen met het afstand houden, maar ik kijk ook niet hoe het bij collega’s gaat. Ik vind dat de mensen juist wel heel erg opletten.’’ Het wordt langzamerhand steeds weer wat drukker op de markt. ‘’Bij food wordt het met de week wel iets beter, maar ik zeg nog niet dat het weer is zoals het was. Het aantal klanten is afgenomen. Normaal heb ik één kraam meer. Dat scheelt ook wel omzet.’’ Tussendoor wordt Verplancke even geroepen om af te rekenen. ‘’Dat wordt dan 8,34 meneer. Ja hoor, fijne dag!’’ Verplancke pleit voor het openhouden van de markt: ‘’Je hoort dat winkelen in de buitenlucht gezond is. Dus de markt kan net zo goed open blijven!’’.

Op de Beestenmarkt is het een stuk rustiger dan de Lammermarkt. Lianne van Galen is hier aan het winkelen. ‘’Ik vind het aan deze kant van de markt meevallen, maar in het straatje daar (Lammermarkt, red.) vond ik het te druk.’’ Van Galen draagt een mondkapje en vertelt dat ze wel rekening houdt met de drukte. ‘’We zijn nu eind van de middag gegaan. Mijn man staat in de rij en ik hier zodat we niet in de drukte staan. Dat is wat we doen: afstand houden.’’ Ze roept nog na: ‘’Oh ja! En ik heb mijn kinderen thuisgelaten.’’

De gemeente Leiden heeft nog een andere manier bedacht om drukte te voorkomen. Online is een ‘druktekaart’ te vinden, waar in kleurcodes wordt aangegeven hoe druk het is. Rustig, best druk of te druk.

Op de Vismarkt is het vrij rustig en houdt bijna iedereen afstand, maar qua sfeer is er niets veranderd. ‘’Mooie iPhonehoesjes topkwaliteit! Topkwaliteit!’’ Er klinkt gitaarmuziek en af en toe is er een ‘kloink’ te horen vanuit de gitaarhoes van de straatmuzikant.

Over de auteur

Sarah van Houwelingen

Taal is zeg maar echt mijn ding.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *