Weinig steun vanuit Gemeenteraad voor horecaplannen in de Lutherse Kerk 

Weinig steun vanuit Gemeenteraad voor horecaplannen in de Lutherse Kerk 

De eigenaar van de Lutherse Kerk aan de Hooglandse Kerkgracht, Citystone Group, wil een boetiekhotel bouwen in dit pand. Na een brief van meer dan 50 inwoners uit de omgeving ligt het gesprek dan nu ook bij de lokale politiek. Tijdens de raadscommissie van donderdag 5 november, werd dit besproken door de raadscommissie Werk en Middelen. 

Op basis van het huidige bestemmingsplan en de huidige functie van de kerk kan er geen hotel gebouwd worden in de Lutherse Kerk. Toch liggen er ook horecaplannen van de Citystone Group op de loer. “Pas als de horecavisie aangepast is liggen er op dit gebied mogelijkheden”, vertelt wethouder van Werk, Inkomen, Economie en Cultuur Yvonne van Delft. De wethouder polst namelijk tijdens de vergadering of er genoeg tegengas is vanuit de raadscommissie tegen deze plannen, omdat er anders eerst een wijziging in de horecavisie moet komen.  

Aangezien de urgentie, dat blijkt uit de grote groep boze omwoners, bracht Joost Bleije van het CDA dit onderwerp dan ook op tafel tijdens de vergadering van de raadscommissie. Het CDA vindt het zorgelijk dat er horecaplannen zijn voor de Lutherse Kerk en stellen voor dit dan ook niet te doen. Ook Maarten Kersten van Partij Sleutelstad maakt zich zorgen: “Om een hotel of horeca te vestigen in de Lutherse Kerk vind ik toch een soort ontheiligend, ook al ben ik zelf niet zo godsdienstig”.  

De horecaplannen vangen ook weinig steun vanuit de ChristenUnie. “De heer Bleije doet hier een ongelooflijk verstandig voorstel dat ik van harte zal steunen, zegt Pieter Krol, die zelf in deze zelfde kerk getrouwd is. “Ook de Partij voor de Dieren voelt niks voor horeca in de Lutherse Kerk”, meldt Martine van Schaik. Zij zien er liever een openbare culturele bestemming voor en steunen ook het CDA in het voorstel. 

Eerder waren er al plannen van de 3 October Vereniging om van de kerk een ‘Huis van de geschiedenis’ te maken, maar dit ging niet door, omdat er niet genoeg financiën beschikbaar zouden zijn. Nu er horecaplannen op tafel liggen is er een brief geschreven door 50 inwoners. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *