Stadsbank in problemen door fouten maatschappelijk werkers De Binnenvest

Stadsbank in problemen door fouten maatschappelijk werkers De Binnenvest

De Leidse Stadsbank kampt met problemen veroorzaakt door fouten van maatschappelijk werkers van de Binnenvest. Schulden worden groter en de terugkeer naar een schuldenvrij bestaan zijn hierdoor belemmerd. Dit werd aangekaart door Jean-Paul van Bohemen van de Stadsbank, tijdens een vergadering van de raadscommissie Werk en Middelen. 

“Medio 2018 werd de stadsbank lastiggevallen door cliënten van de Binnenvest. Hierna zijn de stadsbank in overleg gegaan met de Binnenvest, om een buffer te creëren door middel van maatschappelijk werk. ”, vertelt Bohemen. Het probleem ligt volgens Bohemen bij de overgenomen taken door de maatschappelijk werkers van de BinnenvestBudgetbeheer wordt gedaan door de Binnenvest in plaats van de specialisten van Stadsbank.  

Het is verboden voor cliënten van de Binnenvest om contact op te nemen met de Stadsbank vanwege de gecreëerde buffer. “De fiscale en financiële expertise is hierdoor gering. Er zijn een paar geschikte maatschappelijk werkers die dit kunnen en een aantal die het echt niet kunnen”. Bohemen vertelt dat hierdoor het belangrijkste proces wordt verhinderd: de re-integratie en participatie naar een gewone leefomgeving.  

Bohemen wil de gecreëerde buffer terugdraaien en dat de kerntaken weer komen te liggen bij de experts van de Stadsbank. Hiervoor vraagt Bohemen tijdens de vergadering, namens de Stadsbank een nieuw budget. “Er moet een nieuwe intake gedaan worden, of door de Stadsbank, of een andere partij”. Hij geeft aan dat deze intake het liefst uitbesteed zou worden aan een andere commerciële partij, omdat dit de financiële veiligheid voor hun cliënten zou garanderen. Deze nieuwe intake zou moeten betaald worden met geld uit de bijzondere bijstand. 

Bohemen vraagt de raadscommissie tot slot om aandacht: “De makkelijkste weg is niet altijd de beste weg. Als mensen begeleid worden zoals ze nu door de maatschappelijk werkers begeleid worden, gaat het financieel aan alle kanten mis.” 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *