Jeugdzorg is veranderd door de coronacrisis

Jeugdzorg is veranderd door de coronacrisis

Het jeugdhulplandschap heeft zich in korte tijd flink aangepast. Dit blijkt uit een onderzoek van Samenwerkingsorgaan Holland Rijnland en Garage 2020, een innovatieve ontwikkelaar van alternatieven voor jeugdhulp. Er wordt nu veel meer gebruik gemaakt van eHealth. eHealth is het toepassen van communicatie- en informatietechnologie, zoals het internet, om gezondheidszorg te bieden. Ook jeugdhulpaanbieder Inzowijs, actief in o.a. Holland Rijnland, Haaglanden, Amsterdam en Utrecht – heeft dit gemerkt. 

De belangrijkste verandering binnen de Jeugdzorg door de coronacrisis, is het onlinecontact met cliënten of de ouders van cliënten. Voor de corona werd er veelal face-to-face gesproken met cliënten, maar veel instellingen zijn inmiddels overgestapt, vertelt Erik van der Zijden, directeur van Inzowijs. 

De coronaperiode heeft volgens van der Zijden ook mooie dingen met zich meegebracht. Een voordeel noemt hij dat het werken met gescheiden ouders door de stijging in gebruik van eHealth vereenvoudigd is. Door de onlinegesprekken hoeven gescheiden ouders niet meer in dezelfde ruimte te zitten en sluit deze omgeving meer aan bij de wereld van sommigen jongeren. Veel jongeren zitten namelijk al heel de dag online. 

Van der Zijden denkt dat het jeugdhulplandschap niet meer hetzelfde zal zijn als vroeger. Hij denkt dat het grote gebruik van eHealth in de jeugdzorg blijvend zal zijn en er consistent meer gewerkt zal worden vanaf huis. Ik geloof dat er na de coronatijd er veel meer hybride gewerkt zal worden. Thuis waar het kan, op het kantoor wanneer het nodig en leuk is. Het online werken met cliënten heeft natuurlijk voordelen maar omdat dit minder persoonlijk is dan offline hulpverlening, hoopt Van der Zijden op een gezonde balans binnen de hulpverlening. Dit heet blendend hulpverlening. Ik geloof dat dit de toekomst is, meldt van der Zijden. 

Online werken kan zo mogelijk de kosten van Jeugdhulp drukken ondanks de stijgende vraag naar Jeugdhulp. Dat is uiteindelijk óók wat de overheid wil bereiken, immers moeten de meeste gemeenten nog steeds geld bijleggen op de begroting van de jeugdzorg, waarvan de kosten tussen 2015 en 2018 met ruim 40 procent gestegen is aldus een analyse van CBS-gegevens door Divosa, die onderzoek doen in en naar het sociaal domein. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *