Kunstexpositie ‘Hart voor Kunst’ afgelopen na 3 maanden 

Kunstexpositie ‘Hart voor Kunst’ afgelopen na 3 maanden 

Het teken van kunstexpositie 'Hart voor Kunst' met in de reflectie de toren van Nieuwkoop - Door Camilla Groenenberg

De jaarlijks georganiseerde kunstroute kon dit jaar in Nieuwkoop niet doorgaan. Die heeft dit jaar online plaatsgevonden. Toch konden Nieuwkopers dit jaar genieten van de eerste editie van kunstexpositie ‘Hart voor Kunst’. Speciaal is het project te noemen vanwege een bijzondere samenwerking.  
 
Wat bijzonder was aan deze expositie was de samenwerking tussen de winkeliers en de kunstenaars van de Kunstkring. De bedrijven, gelegen rond het Reghthuysplein, stelden de kunstwerken tentoon in hun etalages of in de winkelruimtes zelf. De twintig deelnemende winkels waren te herkennen aan de stickers met het logo van Hart voor Kunst die op de deuren hingen. “Ik heb zeker mensen zien kijken, ze waren vaak bezig met een puzzeltocht en dat vond ik heel leuk om te zien”, aldus Theewinkel De Boom. 

Op de zaterdagen was er een overzicht te zien van de creaties in de Rank (zalencentrum Nieuwkoop). De kunstwerken hadden allemaal verschillende vormen: brons, textielkunst, schilderwerk, fotografie, keramiek, etsen en mixed media. Centrummanager Audrey van Doornspeek is blij “Het thema kunst, dat zo nadrukkelijk is gekoppeld aan de gemeente Nieuwkoop, heeft nu ook letterlijk een plaats gekregen bij ondernemers in het centrum”.
Op de Facebookpagina van Hart voor Kunst staat informatie over de kunstenaars. Zij vertellen wat over zichzelf en over hun liefde voor kunst. 

Naast de route die men kon afleggen door het kunstdorp, werden er ook workshops georganiseerd. Denk aan het beschilderen van kleine keramieken koeienbeeldjes, een activiteit bestaande uit een wandeling en een schilderij maken en het maken van ijsvogels, bestaande uit materialen steen en textielverharder. Zo vertelt Soley Omarsdottirkunstenares en bestuurslid van culturele vereniging ‘t ReghthuysWij van de werkgroep kijken tevreden terug op de editie Hart voor Kunst 2020. We hebben veel positieve reacties ontvangen van deelnemers en van bezoekers. Temeer omdat er weinig activiteiten plaatsvonden in de afgelopen periode vanwege corona.”

“Door corona waren wij genoodzaakt alle activiteiten buiten te laten plaatsvinden en geen catering erbij aan te bieden. Dit was wel heel jammer voor meerdere partijen.” aldus Omarsdottir. Toch was dit een leuk project omdat de kunstwerken vanuit de etalages te bekijken waren, daardoor konden bezoekers genieten van de buitenlucht en de werken tegelijkertijd. Ook laat Omarsdottir weten dat zij blij is dat deze editie mensen toch een reden heeft gegeven om even de deur uit te gaan in deze lastige periode.  

De organisatie laat weten dat zij al hard bezig zijn met de voorbereidingen van Hart voor Kunst 2021. Ze willen de expositie uitbreiden naar het naastgelegen dorp Noorden, en het andere centrale gebied, het Kennedyplein. Daarnaast hopen ze op een samenwerking met de horeca.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *