Meer behoefte aan psychische hulp onder studenten

Meer behoefte aan psychische hulp onder studenten

De onzekerheid en eenzaamheid rondom de studie door de coronacrisis begint bij vele studenten langzaam zijn tol te eisen. Vooral de mentale gezondheid lijdt hieronder, blijkt uit een enquête van Caring Universities, opgezet door vier Nederlandse universiteiten waarbij het psychische welzijn van studenten wordt onderzocht. Meer dan de helft van de studenten geeft hierin aan dat ze zich slechter kunnen concentreren en zich onzeker of eenzaam voelen. “Om mij heen zie ik dat langzaam iedereen de motivatie en het plezier op de opleiding verloren is”, aldus een tweedejaars student aan de Hogeschool Leiden.  

Het Interstedelijk Studenten Overleg, ISO, is de grootste landelijke studentenorganisatie en zet zich in voor de belangen van studenten van zowel hogescholen als universiteiten. Via het studentenmeldpunt hebben al 450 studenten hun zorgen over de studie gedeeld ten gevolge van corona. “De klachten die wij ontvangen hebben verschillen van hele specifieke klachten naar veel voorkomende”, meldt Dahran Çoban, voorzitter van ISO. “We proberen het op te lossen voor de individuele student wanneer er een specifiek probleem ligt, we gebruiken de input. Indien een klacht zich meerdere malen voordoet nemen wij dit mee in ons wekelijkse gesprek met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook hebben we nauw contact met de onderwijsinstanties zelf.”

Zo is de Universiteit van Leiden druk bezig met het stimuleren van persoonlijk contact tussen studenten en docenten. Studenten kunnen een ‘buddy’ aanvragen of zichzelf als buddy opgeven. De gekoppelde studenten bieden elkaar ondersteuning en sociaal contact. Maar helpen bijvoorbeeld ook met het boodschappen doen indien een student in quarantaine zit. Ook zijn ze met ‘student support groups’ gestart. Hier videobellen groepjes van studenten wekelijks met elkaar om doelen te stellen en te bespreken hoe het zich vergaat. Voor eerstejaarsstudenten is de mogelijkheid om in mentorgroepen bijeen te komen onder begeleiding van een docent.

De universiteit is ook bezig met uitbreiding van het studentenpsychologen team. Door de toenemende vraag naar hulp is er momenteel een gemiddelde wachttijd van drie weken. Op hun website is sinds kort ook de nieuwe pagina ‘Je welzijn’ te vinden. Hierop krijgen studenten onder andere advies over mentale en fysieke gezondheid, tips voor sociaal contact en een overzicht waar ze terecht kunnen voor hulp.

De Hogeschool Leiden had tot op heden nog geen studentenpsychologen in dienst. Studenten konden terecht bij een studentendecaan. Sinds september zijn ze aan de slag gegaan met de eerste studentenpsycholoog. Ook op de Hogeschool Leiden zijn veel studenten en docenten allerlei initiatieven gestart om de druk en eenzaamheid aan te pakken. Maar uit de praktijk blijkt dat het niet voor iedereen werkt. Een tweedejaars commerciële economie student van de Hogeschool Leiden geeft aan dat hij en veel van zijn medestudenten toch veelal met hun problemen blijven zitten. “Veel docenten doen hun best met het ondersteunen maar ervaren zelf ook stress door de toenemende werkdruk ten gevolge van de coronacrisis.” Er is voor de studenten vaak veel onduidelijk wat precies van hen verwacht wordt.

Het hulpplatform van Caring Universities is momenteel alleen beschikbaar voor studenten die aangesloten zijn bij een van de vier universiteiten die deelnemen aan het programma, namelijk die van de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht en Universiteit Maastricht. Graag zien ze bij ISO dat dergelijke platformen toegankelijker worden voor de overige studenten. “Wij gaan ons nog meer focussen op het voor alle studenten bereikbaar maken van dit soort hulpplatformen en ook het meer onderzoek doen naar studentenwelzijn tijdens de coronacrisis. Er komt in het voorjaar van 2021 een onderzoek aan, de uitslag hiervan zal nog op zich moeten laten wachten. Daarom gaan wij ons best doen om dit onderzoek naar voren te trekken. We willen een nog beter beeld over hoe het met de studenten ervoor staat”, meldt Çoban. “Hulp moet toegankelijk en laagdrempelig zijn om zo de studenten door de nare situatie heen te helpen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *