Inwoners Alphen niet blij met kosten Castellum

Inwoners Alphen niet blij met kosten Castellum

foto: Logo Theater Castellum

Afgelopen september is er een ernstige ontdekking gedaan in het Theater Castellum te Alphen aan den Rijn. Het gebouw blijkt niet brandveilig te zijn. In drie weken tijd heeft er een uitgebreide controle plaatsgevonden waarbij er steeds meer problemen tevoorschijn kwamen. De kosten om het gebouw weer veilig te maken, bedraagt ruim 3.7 miljoen. In een enquête hebben honderd inwoners van Alphen hun mening gegeven over deze kwestie.

 In de zomer heeft het theater al veel geld uitgegeven aan verbouwingswerkzaamheden. Officieel zou het theater op 15 oktober weer zijn deuren openen. Toen er tijdens deze verbouwing allerlei veiligheidsproblemen werden ontdekt, moest de opening worden uitgesteld. Afgelopen maanden is onderzocht wat het kost om het gebouw weer klaar te maken voor bezoek. De verbouwing gaat ruim 3.7 miljoen euro kosten. Een fors bedrag waar veel inwoners het niet mee eens zijn.

De grote vraag is of het Castellum dit bedrag wel waard is. Onder de honderd mensen die de enquête hebben ingevuld, is 69 procent het niet eens met de uitgave. De inwoners zijn niet te spreken over dit besluit. Het is voornamelijk erg opvallend dat het gebouw nog maar vijftien jaar oud is. Sommige vinden dan ook dat de kosten grotendeels betaald moeten worden door de mensen die verantwoordelijk zijn voor dit probleem: de architect, het bouwbedrijf en de toezichthouder van de gemeente. Andere zijn helemaal klaar met het theater. Die zien het gebouw liever voor altijd sluiten. De kosten blijven oplopen, terwijl er veel betere bestemmingen zijn voor dat geld. Veel gezinnen, maar ook bedrijven hebben het erg moeilijk in deze coronatijd. Een argument dat ook vaak genoemd wordt is dat het theater toch maar beperkt gebruikt kan worden door de coronamaatregelen die hoogstwaarschijnlijk nog een behoorlijke tijd aan zullen houden.

31 procent van de inwoners van Alphen vindt wel dat het Castellum veilig gemaakt moet worden, ondanks de kosten die daaraan zijn verbonden. Een vaak terugkerend argument is dat Alphen aan den Rijn een theater nodig heeft. Het Castellum is het culturele hart van het dorp. Veel mensen laten weten dat ze in de tijd voor corona erg te hebben genoten van het theater. Vooral de bioscoop is erg geliefd. Verder heeft Alphen aan den Rijn weinig culturele opties voor een uitje.

De meningen zijn dus verdeelt, maar bijna driekwart van de inwoners ziet het theater liever zijn deuren sluiten. 3.7 miljoen is veel geld dat de gemeente beter kan steken in belangrijkere zaken, zoals gezinnen of bedrijven met geldproblemen door de coronacrisis. Echter ligt het besluit niet bij de inwoners, maar bij de gemeente. Of zij naar hun inwoners gaan luisteren is nog maar de vraag, het sluiten van een relatief nieuw gebouw is vrij drastisch. Het zal uiteindelijk neerkomen op de vraag of het Castellum het geld ooit terug zal kunnen verdienen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *