Vuurwerkliefhebbers steken massaal af uit protest tegen verbod

Vuurwerkliefhebbers steken massaal af uit protest tegen verbod

Afbeelding van S. Hermann & F. Richter via Pixabay

Als gevolg op het vuurwerkverbod dat aankomende jaarwisseling geldt, komen veel vuurwerkliefhebbers in actie. Mensen protesteren door heel Nederlander wordt massaal afgestoken als tegengeluid. Het verbod is reeds ingesteld om extra druk op de zorg en handhaving tijdens Oud en Nieuw te voorkomen. Veel mensen schatten de kans dat het verbod hiermee daadwerkelijk zal helpen echter klein. 

Vooral op sociale media zijn veel oproepen voor protestacties te vinden. Deze worden onder andere gepromoot door een Instagrampagina uit WaddinxveenHierop worden oproepen geplaatst als ‘’Vanavond om 20:00 door heel Nederland afsteken’’, en verschijnen er filmpjes van mensen die deze acties op hun beurt uitvoeren. Veel van dit soort pagina’s hebben groot bereik. De berichten worden dan ook door velen gezien, en er wordt in grote getale afgestokenVan Maastricht tot Ypenburg; overal laten mensen samen tegengeluid horen.  

Veel vuurwerkliefhebbers zijn bang dat het niet bij een eenmalig verbod blijft. Met de protesten willen zij een signaal afgeven aan de overheidOp deze manier hopen ze te voorkomen dat het verbod wordt doorgetrokken naar volgende jaarwisselingen, en ook dit jaar knallend af te kunnen sluiten. Momenteel wordt er ook een demonstratie georganiseerd. Liefhebber Max Karreman laat weten hieraan deel te gaanemenals alternatief voor de afsteekacties.  

Voorstanders van het verbod zijn uiteraard niet blij met de protesten. Velen geven aan het beangstigend te vinden om over straat te lopen. Mensen vrezen dat de onrust zal toenemen, en zijn bang dat de vuurwerkprotesten van negatieve invloed zijn op dieren en het milieu.  

Wie gepakt wordt met consumentenvuurwerk riskeert een boete van honderd euro én een strafblad. Veel mensen zijn kritisch over de handhaving van het beleid. ‘’Wie tóch wil afsteken, kan via tussenhandelaren aan vuurwerk komen. De overheid kan hier lastig bij elk geval op handhaven.’’, legt vuurwerkliefhebber Robert Pelgrim uit. Johan Huisman is vóór het verbodmaar verwacht dat heeen grotere kans van slagen heeft als de grenzen van Duitsland en België in december actief gesloten worden. 

Zowel voor- als tegenstanders van het beleid rekenen op extra vernielingen en rellen tijdens deze jaarwisseling: het verbod heeft liefhebbers geraakt en zij zijn duidelijk bereid om in actie te komen. Wanneer mensen in overtreding gaan moeten boetes worden uitgedeeld. Meer rellen en protesten kunnen zorgen voor meer ongelukken. Om deze redenen wordt er verwacht dat zowel de politie als de zorg weinig baat zullen hebben bij het verbod.  

Helemaal vuurwerkvrij zal Nederland dit jaar dus hoogstwaarschijnlijk niet zijn. Veel voorstanders van het verbod denken echter niet dat het Kabinet direct luistert naar de protesten. Men hoopt dat de overheid snel met een compromis kan komen. Tot die tijd is het vooral een kwestie van afwachten.  

Over de auteur

Isa Smeele

Studente Journalistiek aan de HU

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *