Mondkapjes in sommige gevallen te duur

Mondkapjes in sommige gevallen te duur

Vanaf 1 december heeft het kabinet het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes verplicht gesteld. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. De kosten van de aanschaf en het dragen van een mondkapje kunnen snel oplopen. ´´Mensen die in de schulden zitten of van een uitkering leven, kunnen de extra kosten van mondkapjes gewoon niet betalen´´ zegt duoraadslid Elwin Wolters van de PvdA in Leiden. 

De coronacrisis is naast een gezondheidscrisis ook een sociale crisis, er moeten veel klappen worden opgevangen. De gezinnen die leven van een minimaal inkomen hebben hooguit genoeg geld voor essentiële dingen. Daar kunnen de wekelijkse kosten van verplichte mondkapjes niet bijkomen. ´´De kosten van mondkapjes voor een gezin van vier kunnen zomaar oplopen tot dertig euro per week, dat is een grote inslag in sommige gezinnen´´, zegt Wolters. Veel mensen hebben bij dit initiatief het idee: moet dit nou? Het is toch een klein bedrag, maar dat kan erg tegenvallen in een gezin dat niet veel te besteden heeft.  

Wolters vindt dat iedereen de gezondheidsadviezen van de overheid moet kunnen opvolgen, ook diegene met een laag inkomen. ´´Het kan niet zo zijn dat als je financiële problemen hebt je minder gezond bent, door het niet kunnen betalen en dragen van mondkapjes. ´´
De zorg van de PvdA-fractie is ook dat de kosten van de mondkapjes kunnen zorgen voor weigering in noodzakelijke voorzieningen zoals supermarkten of overheidsgebouwen.  

De ideeën voor het uitdelen van gratis mondkapjes is niet nieuw, in meerdere gemeentes worden actie ondernemen. In Rotterdam is dit al sinds juni aan de gang en worden de mondkapjes op verschillende manieren uitgedeeld aan gezinnen die het moeilijk hebben.  

De gemeente Leiden is het eens met de PvdA om dit probleem op te lossen en meer gratis mondkapjes aan te kunnen bieden aan mensen die het niet kunnen betalen. Dit willen zij op verschillende manieren gaan doen. Ten eerste wordt er rekening gehouden met de extra kosten van de mondkapjes in het leefgeld voor mensen in de schuldsanering. Ook gaan de voedselbank en stichting Leergeld gratis mondkapjes verstrekken aan mensen. Stichting Leergeld steunt kinderen in de omgeving van Leiden, zij helpen bijvoorbeeld ook met laptops voor kinderen die thuisschool krijgen. Stichting Leergeld geven gratis mondkapjes aan scholieren die op de middelbare school of op het mbo zitten.  Ten derde zijn er bij de ingang van het stadskantoor en bij enkele supermarkten mondkapjes beschikbaar. Ook wil de gemeente met partners in de stad bespreken of het een mogelijkheid is dat mondkapjes gratis beschikbaar worden gesteld aan bijvoorbeeld bezoekers van buurthuizen of andere organisaties.  

Het college van Leiden wil in het kader van duurzaamheid het gebruik van herbruikbare mondkapjes stimuleren.   

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *