Leidenaar krijgt vier jaar cel voor verkrachting studentes

Leidenaar krijgt vier jaar cel voor verkrachting studentes

Afgelopen vrijdag is de 22-jarige Jasin A. uit Leiden door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar. Dit naar aanleiding van het verkrachten van twee studentes en het aanranden van een derde in de binnenstad van Leiden eind 2019, waarna veel onrust en angst ontstond onder vrouwelijke Leidse studenten. Met deze straf volgt de rechtbank in Den Haag de eis van de officier van justitie. Zelf was A. niet aanwezig bij de uitspraak.

 A. ontkende tijdens de rechtszaak van twee weken terug de verkrachtingen en geeft alleen toe dat hij aan de billen en borsten van de studentes heeft gezeten, maar er is bij twee van de vrouwen op het lichaam, de broek en de onderbroek DNA van A. aangetroffen. Ook zijn foto’s van de vrouwen teruggevonden op de telefoon van de verdachte. Voor de rechtbank is dit voldoende bewijs voor het plegen van de verkrachtingen en aanranding.

 De rechter stelt vast dat A. “uiterst berekenend te werk is gegaan”. “Hij heeft slachtoffers uitgekozen die diep in de nacht alleen op straat liepen en zichtbaar onder invloed waren van alcohol, wat hen bijzonder kwetsbaar maakte”. Hiermee veroorzaakte A. grote onrust en gevoelens van angst in Leiden.  Zo riepen studentenverenigingen hun vrouwelijke leden op om ’s avonds niet alleen over straat te gaan.

Er heerste discussie over de mogelijkheid tot jeugdstrafrecht tijdens de rechtspraak gezien de leeftijd van de verdachte. De psycholoog die A. heeft onderzocht pleitte voor jeugdstrafrecht aangezien A. een achterstand in zijn sociale- en seksuele ontwikkeling zou hebben. Maar het gedrag van A. is ‘leeftijdsadequaat’ volgens de reclassering en het Openbaar Ministerie. Aangezien er ook geen persoonlijkheidsstoornis is vastgesteld door de deskundige die A. heeft onderzocht, is het advies van de reclassering overgenomen en daarmee het volwassenstrafrecht toepast.

Ook moet A. een schadevergoeding van zevenduizend euro betalen aan een van de slachtoffers. Vanwege de traumatische gebeurtenis liep zij studievertraging op. Er geldt verder een contactverbod met de drie slachtoffers. Om herhaling te voorkomen mag A. niet meer in de Leidse binnenstad komen en is er een avondklok aan hem verplicht gesteld. Hij krijgt geen tbs aangezien er geen stoornis is vastgesteld. Voor de achterstand in zijn sociale- en seksuele ontwikkeling moet hij zich wel laten behandelen door middel van therapie met de nadruk op seksueel overschrijdend gedrag.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *