Ruth Vennekens over ervaring in programma Kamp van Koningsbrugge 

Ruth Vennekens over ervaring in programma Kamp van Koningsbrugge 

Ruth Vennekens [Foto: avrotros]

Ruth Vennekens, docent Applied Sciences en oud sport instructrice bij Sportcity Gouda, deed mee aan kamp van Koningsbrugge. Het kamp is een trainingskamp die commando’s ook ondergaan als ze bij de Special Forces gaan. Alleen nu waren de mensen in het trainingskamp geen toekomstige commando’s, maar doodnormale burgers. Ze moeten veel fysieke, maar ook mentale opdrachten ondergaan.  

Vennekens zag de oproep voor de serie eerst in een facebook advertentie. Ik dacht eerst dat ze mtoch niet zouden uitkiezen, dus waarom zou ik me opgeven.” Toch realiseerde ze zich dat dit een buitenkans zou zijn voor haar. Ik vind het altijd gaaf om uitdagingen te zoeken voor mezelf. Specifiek van de extreme uitdagingen. Vennekens is altijd al geïnteresseerd geweest in sport. Wel was ze altijd het kindje dat als laatste gekozen werd voor teamsporten’.  

Vennekens heeft een spierafwijking, ze is hypermobiel. Dat betekent dat veel van haar gewrichten te soepel zijn. Daardoor heeft ze vanaf haar elfde tot haar eenentwintigste extreme last gehad van haar lichaam. “Continue pijn, gewrichten die uit de kom schoten en me bijna niet meer kunnen bewegen.’’ Ondanks dat het haar altijd is afgeraden om te sporten, merkte ze dat door zwaar en meer te sporten ze juist minder pijn had. Ik ben gaan zoeken naar hoe ver ik kon gaan. 

Ik heb het kamp zeker niet onderschat. Het is moeilijk om te weten wat je kan verwachten en hoe je zult zijn in bepaalde situaties, maar ik ben niet verast door zwaarte van het kamp. Fysiek makkelijk is het niet, maar de mentale opgave moet ook zeker niet worden onderschat. Ik deed het voor mezelf, ik dacht tegen mezelf dat als ik door zou gaan, ik ook meer zou zien van wat ik graag wil zien. Ik ga gewoon door.’’ Vennekens is vaak tegen een grens aangelopen, maar die grens bleek vaak niet haar echte grens te zijn. Ze heeft geduwd tegen die grens en vaak ook meer uit haarzelf moeten halen dan dat er soms in zat. 

Niet iedereen kan dit, als je opzoek bent naar een uitdaging en wil weten wie je bent zou ik dit kamp zeker aanraden. Voor de mensen die al moe zijn als ze een ommetje hebben gelopen van vijf kilometer, is dit geen aanrader volgens Vennekens. Blijf lekker op die bank zitten. Je moet zorgen dat je hele lichaam gezond is en sterk genoeg om zoiets te kunnen doen. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *