Huurders krijgen ook een duurzaamheidsvoucher, eindelijk.

Huurders krijgen ook een duurzaamheidsvoucher, eindelijk.

Een bericht over de duurzaamheidsvoucher in de gemeentelijke krant - Door Camilla Groenenberg


Woningeigenaren hebben hem in de laatste twee weken van september al mogen ontvangen, de teGoedbon ter waarde van 70,– euro. Huurders die woonachtig zijn in de gemeente Nieuwkoop hadden alleen wat minder geluk, zij kregen de bon namelijk niet. Oneerlijk volgens sommigen, daarom kunnen ook zij deze week de voucher verwachten in de brievenbus.  
 
De gemeente doet al veel moeite om duurzaamheid te stimuleren. Denk aan De week van Duurzaamheid, meerdere Webinars en andere georganiseerde activiteiten. Door het vergeven van deze bon wil men de inwoners van gemeente Nieuwkoop steunen om duurzaamheid daadwerkelijkheid te realiseren. Er is veel voorlichting gegeven doormiddel van het verspreiden van folders en via de website www.duurzaam-nieuwkoop.nl.  
Met de voucher kunnen energiebesparende artikelen als Ledlampen, een waterbesparende douchekop, stand-by schakelaar etc. worden gekocht. Ook kan men met de voucher een energieadvies van adviesbureau Klimaatroute kopen. Zij kunnen met een bepaalde software bekijken wat de besparingsmogelijkheden zijn voor de desbetreffende woning.  
 
Toch was er kritiek op de zogenaamde ‘Regeling Reductie Energieverbruik’ (RRE). Woninghuurders kwamen namelijk niet in aanmerking voor de actie. Partij Natuurlijk Nieuwkoop diende daarom een motie in om dezelfde regeling te treffen voor woninghuurders. Op donderdag 5 november is daarom door de Gemeenteraad unaniem gestemd op het raadsvoorstel samengesteld door het college. “Op initiatief van de gemeente is er vanuit de Rijksoverheid ook een regeling voor huurders opgezet.” aldus Arie Roos, beleidsmedewerker Duurzaamheid.  
 
Mevrouw Van der Molen, huurder in gemeente Nieuwkoop vertelt “Ik vond het wel gek dat ik als huurder niet in aanmerking kwam voor de voucher. Het lijkt me dat wij alleen een duurzamere gemeente kunnen worden als iedereen meedoet, niet alleen de eigenaren van koopwoningen. (…) Ik ben zeker van plan om de voucher te gaan gebruiken voor een energiebesparende douchekop. Dat scheelt mij ook kosten in watergebruik. 
 
Ondanks dat het toch een flink bedrag is, deed niet iedereen mee. Omgevingsdienst West Holland heeft laten weten dat er na drie weken maar 9,2 % van de woningeigenaren in gemeente Nieuwkoop de voucher hebben verzilverd.  Ondertussen is dat cijfer al opgelopen tot 65%, de gegeven folders en voorlichtingen zijn dus wel effectief. De voucher kan worden verzilverd tot en met maart 2021.  
 
Voor de RRE maakt de gemeente gebruik van een subsidie die zij hebben gekregen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. De gemeente werkt samen met meerdere organisaties als Duurzaam Bouwloket, Klimaatroute, GOED en Omgevingsdienst West-Holland. 
Nieuwkoop is niet de enige deelnemende gemeente. Ook gemeenten Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude doen mee. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *