Eenzaamheid in Leiden gaat aangepakt worden

Eenzaamheid in Leiden gaat aangepakt worden

Eenzaamheid onder studenten in een nieuwe stad, eenzaamheid onder ouderen of eenzaamheid door de vermindering van sociaal contact in de coronatijden. Iedereen kan overvallen worden door gevoelens van eenzaamheid. CDA Leiden vindt het tijd voor actie en kwam afgelopen donderdag bij de online gemeenteraadsvergadering met het initiatiefvoorstel ‘Samen tegen eenzaamheid’.  

Het CDA pleit in het raadsvoorstel onder andere voor bezoek aan huis voor 75-plussers, een publiciteitscampagne en een lokaal meldpunt voor mensen die zich eenzaam voelen. D66 vulde dit bij de behandeling in de commissie Onderwijs en Samenleving van vorige maand aan met een eigen motie waarin ook voor de positie van jongeren aandacht werd gevraagd. Ze willen gelijk in actie komen  en geen tijd verspillen aan onderzoek vooraf.  

Door de corona periode komt de problematiek van eenzaamheid meer in het daglicht te staan, al speelt het probleem al langer. Zo kwam de ChristenUnie van de Leidse fractie vier jaar geleden met een soortgelijke motie. Ook in 2018 ging het nieuwe college aan de slag met de problematiek en werd er een bijeenkomst georganiseerd. Vele anderen initiatieven volgden maar verwaterden  vervolgens weer. Tot nu. Leiden is gefocust op de verbetering van het sociaal domein en heeft het punt eenzaamheid hoog op de agenda gezet.  

Mevrouw Herman van D66 opende de vergadering met de volgende mededeling. “Zonder mensen om je heen die kleur geven aan je leven, is het lastig om zin te geven aan het leven. En een zinvol leven gunnen we iedereen. Herman volgde met het voorstel voor een effectieve aanpak voor jongeren door samen te werken met de organisatie Join Us, waarbij netwerkgroepen worden opgericht voor eenzame jongeren. Mevrouw Voorwald van de VVD staat achter de samenwerking. “We kennen Join Us voornamelijk van de campagnes die op Twitter gevoerd worden, waarbij veel jongeren een maatje gevonden hebben. We hopen dat een gesprek met de organisatie veel Leidse jongeren ook aan een maatje gaat helpen”.  

Mevrouw van Walraven van de SP zette zich in voor de eenzame ouderen, “er is behoefte onder ouderen aan een ruimte waar ze gezellig bij elkaar coronaproof koffie kunnen drinken”. De SP hoopt en verwacht van het college dat het zich zal inspannen en het “niet alleen op papier mooi uit blijft zien, maar het hem in de uitvoering zal gaan zitten”.  

Ook vanuit het college kwamen er veel complimenten voor het initiatiefvoorstel van het CDA. Ze hebben het afgelopen jaar het belang gezien van het naar elkaar toe laten trekken van de stad en het naar elkaar omkijken van zowel jong als oud. Via het politiek portaal kon door de partijen gestemd worden op het voorstel en is uiteindelijk met 37 voor en 0 tegen aangenomen. “Dat is zelfs in Albanië nog nooit gelukt”, grapte de voorzitter burgemeester Henri Lenferink 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *