Carbidschieten in Gouda verboden tot eind januari  

Carbidschieten in Gouda verboden tot eind januari  

Raadsvergadering 9 december 2020

De tijdelijke verordening rondom het carbidschieten wordt doorgetrokken tot eind januari. Dat is afgelopen woensdag besloten tijdens de raadsvergadering. Hiermee wil Gemeentebelangen Gouda incidenten rondom het schieten tegengaan en daarmee de druk op de zorg rond nieuwjaar reduceren. 

In de tijdelijke verordening gold een verbod tot en met 2 januari 2021. Gemeentebelangen Gouda vindt dit té kort na de jaarwisseling en wil de verordening doortrekken naar 31 januari. Fractievoorzitter Jan de Koning wil met dit amendement de druk op de zorg verminderen. ‘’We moeten de druk op de gezondheidszorg reducerendan wel niet verder laten oplopen door incidenten rondom carbidschieten. Na 2 januari staat er nog steeds druk op de zorg. Daarbij, als de verordening zó kort na de jaarwisseling vervalt, kan dit alsnog leiden tot carbidschieten onder Goudse inwoners’’verklaart De Koning. Portefeuillehouder Pieter Verhoeve geeft hierop aan het een zeer begrijpelijk amendement te vinden. 

D66 en CDA geven aan de noodzaak van het amendement niet in te zien. ‘’Op carbidschieten staat in de verordening drie maanden celstraf. Dat is nogal wat, voor het afschieten van een voetbal.’’, licht Niels Honkoop van CDA toe. Deze fractie wil dat zo’n vergaande maatregel tot een beperkte datum duurt en houdt daarom graag twee januari aan. ‘’Om hem door te trekken tot eind januari is voor ons een stapje te ver.’’ Evert Bobeldijk van D66 verwacht dat mensen geen carbid zullen aanschaffen als ze weten dat schieten tijdens de jaarwisseling al verboden is. Daarbij verwacht de partij dat mensen die het écht zo graag willen niet tegen te houden zijn‘’Dan doen ze het op 1 februari wel. De laatste idioot kunnen we toch niet weerhouden.’’, aldus Bobeldijk  

GroenLinks is vóór het amendement en voegt nog toe dat 2 januari op een zaterdag valt. ‘’Dan zitten we halverwege het ‘Oud en Nieuw-weekend’ waarin men nog lekker na kan vieren. Vandaar dat we de grens écht over dit weekend heen willen hebben’’, legt fractievoorzitter Rolf van der Mije uit.  

De Koning benadrukt nog dat de insteek van het amendement gericht is op het verlichten van druk in de zorg tijdens de jaarwisseling, in plaats van het tegenhouden van ‘idioten’. De opmerking van CDA vindt De Koning wat te luchtig: ‘’Het gaat niet zomaar om ‘het afschieten van een voetbal’. Twintig procent van de opnames in het brandwondencentrum is afkomstig van carbidschieten. Denk nog even goed na of u zo’n amendement écht niet ondersteunt, al is het maar om aandacht te geven aan mensen die keihard werken in de zorg.’’ 

Het amendement krijgt achttien stemmen vóór en veertien stemmen tegen. Daarmee is deze aangenomen.  

Over de auteur

Isa Smeele

Studente Journalistiek aan de HU

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *