Acht stappen richting een eigen onderneming

Acht stappen richting een eigen onderneming

Checklist (foto; Marjolein van Loenen)

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel Nederlanders zonder werk zijn komen te zitten. Volgens de cijfers van het CBS neemt de werkloosheid sterk toe. Veel mensen moeten daarom weer opzoek naar een nieuwe baan, zij moeten solliciteren en hopen dat ze uitgenodigd worden voor een gesprek. Omdat er massaal naar werk gezocht wordt, is er een lagere kans op slagen. Ondanks dat het een spannende tijd is, kiezen werklozen er toch voor om een eigen onderneming te starten. Maar hoe start je een eigen onderneming?  

Om beginnendondernemers een stukje op weg te helpen, is er een basis stappenplan opgesteld. Dit stappenplan is geconstrueerd op basis van de stappen die Erwin van Loenen, beginnend eigen ondernemer, heeft gezet. Het stappenplan is te gebruiken na het maken van de een keuze om een eigen onderneming starten 

Stap 1.  

Ga naar de site van ‘De Kamer van Koophandel’. Hier ga je kiezen in wat voor rechtsvorm je een bedrijf gaat starten. Er zijn verschillende soorten rechtsvormen, maar kies je voor een eigen bedrijf, dan heb je de keuze tussen een ‘eenmanszaak’ of word je ‘ZZP’erwat onder het kopje zelfstandige zonder personeel’ staat 

Stap 2.  

Je gaat een ondernemingsplan samenstellen. Een ondernemingsplan is een plan wat je voor jezelf maakt. Hierin beschrijf je hoe je onderneming eruit moet gaan zien en wat je onderneming inhoudt. ‘De Kamer van Koophandel’ bied je een format aan voor het maken van een ondernemingsplan.  

Stap 3.  

Vervolgens ga je voor jezelf bepalen wat voor een werkplek je nodig hebt. Ben je opzoek naar een winkel, een kantoor of ga je online een bedrijf opzetten? Heb je wel een pand nodig? Wordt dit dan een huur- of een kooppand?  

Stap 4 

Ben je opzoek naar een winkel of kantoorpand? Dan moet je panden gaan bezoeken. Je gaat opzoek naar een makelaar. Zij kunnen je de meest geschikte panden voor jouw onderneming laten zien.  

Stap 5 

Vergeet niet je verzekeringen af te sluiten en neem contact op met een verzekeringsmaatschappij. Zij zullen je vertellen welke verzekeringen je af moet sluiten. Denk hierbij aan een aansprakelijkheidsverzekering, bedrijfsschadeverzekering, inventarisverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering.  

Stap 6 

Om een bedrijf op te kunnen zetten heb je een goed financieel plan nodig. Een mooi overzicht krijg je door het maken van verschillende begrotingen. Een financieel plan bestaat uit een investeringsbegroting, liquiditeitsbegroting, exploitatiebegroting en een privébegroting.  

Stap 7.  

Je hebt je financiële plan en je ondernemingsplan af en je weet zeker dat je wil gaan starten met je onderneming. Nu kan je naar ‘De Kamer van Koophandel’ om je bedrijf in te gaan schrijven.  

Stap 8.  

Je bent nu officieel eigen ondernemer. Gefeliciteerd! 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *