Van klein bedrijf naar leverancier van de Albert Heijn

Van klein bedrijf naar leverancier van de Albert Heijn

Mart Ouwehand werkt al sinds zijn zestiende levensjaar bij zijn vader in de peen wasserij in Rijnsburg, wat hij in 2002 van zijn vader overnam. Op dat moment was het nog een kleinschalig bedrijf. Maar dit veranderde door zijn zelfontworpen machine waarmee je groentes kon snijden. Hierdoor kreeg hij het recht om als enige wortels te leveren aan één van de grootste supermarktketens in Nederland: de Albert Heijn, waar zijn bedrijf bekend staat als de beste wortelteler door de zoete smaak die deze groentes hebben. Ouwehand geeft in dit interview een kijkje in het verleden en vertelt hoe het bedrijf het momenteel doet.  

“Voordat ik bij mijn vader ging werken heb ik eerst een jaar voor een andere teler gewerkt, toen was ik zestien. Ik mocht niet gelijk bij mijn vader werken, omdat het handig is om te weten wat het inhoudt om te werken voor een echte ‘baas’, in plaats van voor je vader. Daarna ben ik bij mijn vader gaan werken. In 2002 nam ik het bedrijf over. Dat ging best gemakkelijk, want het was nog een klein bedrijf en mijn vader stopte omdat hij te oud werd.” Je vertelt dat het op dat moment nog een klein bedrijf was. Hoe is het uitgegroeid tot wat het nu is? 
“De manier waarop we toen werkte was niet heel praktisch, alles ging handmatig. Dus op het gegeven moment kwam een groentesnijder van de Vezet naar mij toe en vertelde als wij daar een oplossing voor konden verzinnen in de vorm van een machine, wij alleenrecht kregen om wortels te leveren bij de Albert Heijn. De Vezet was namelijk altijd al leverancier van de Albert Heijn, want zij verwerken al het groente en fruit in NederlandDus wij zijn samen met een machinebedrijf begonnen met de ontwikkeling van de machine, en hebben het in 2007 op de markt kunnen zetten. Op die manier zijn wij leverancier geworden van de Albert Heijn. En sindsdien hebben wij alleen maar groei meegemaakt, een groei van jaarlijks 20 tot 25 procent.” 

Hoe ziet een normale werkdag eruit? 
“Wij beginnen om 6 uur ’s ochtends met achttien man. Dan zetten we in een kwartiertje alles klaar in de wasserette en gaan we daarna koffiedrinken en houden we werkoverleg waarin we alle taken van de dag bespreken. We bespreken wat de landploeg die dag moet oogsten, wat uiteindelijk wordt gewassen door de binnen ploeg. Wij zorgen voor eetgemak door de kopjes eraf te snijden en ze op maat te sorteren. Bij de Vezet worden ze nog geschraapt en ingepakt om vervolgens afgeleverd te worden bij de Albert Heijn. We gaan pas naar huis als al het werk gedaan is, dat varieert tussen één uur ’s middags of zeven uur. Zelf zorg ik dat alles draait en ben ik het aanspreekpunt als er iets niet goed is. Mijn plicht is het huren van het land, in Nederland is dat zo’n 140 hectare. We telen ook al vijf jaar in Italië en vanaf volgend jaar ook in Portugal. Op die manier kunnen we het hele jaar blijven telen, omdat je in één gebied niet het hele jaar op het geschikte teelklimaat zit. Een paar keer per jaar gaan we dan naar die gebieden toe, dat vind ik het leukste wat er is omdat je dan nieuwe mensen ontmoet. Je hebt een bepaalde passie nodig voor je werk. 

Merken jullie binnen het bedrijf veel van de coronacrisis?
“Alles is minder. We draaien bijna vijftien procent minder dan normaal. Er is natuurlijk minder afname. We zitten in een best duur assortiment, want we zijn vers en het wordt panklaar gemaakt. Nu alle mensen thuis werken, hebben ze meer tijd om hun wortels zelf te bereiden.” 

Jullie staan bekend om het feit dat jullie de meest zoete wortels telen. Wat is jullie geheim?
“Ons geheim is dat wij de ouderwetse peenteelt gebruiken. Wij gebruiken een assortiment van wel veertig jaar oud. Dat is de lekkerste en zoetste wortel om een snackwortel van te maken.” 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *