Groene Hart luidt 2021 in met kerkklokken

Groene Hart luidt 2021 in met kerkklokken

Het is een teleurstelling voor veel mensen: dit jaar mag er geen vuurwerk afgestoken worden tijdens oud & nieuw. Er werd afgelopen tijd goed nagedacht over een alternatief om de overgang van 2020 naar 2021 alsnog spectaculair te laten verlopen. Een groot aantal inwoners van het Groene Hart liet eerder al weten dat ze hopen dat er wat georganiseerd zal worden. Een moeilijke opgave gezien de huidige maatregelen. Toch is het gelukt om met een leuk idee te komen.

 De oplossing voor de doodse stilte tijdens de jaarwisseling kan volgens de gemeenten van het Groene hart maar één ding zijn, namelijk de kerkklokken! Als zoveel mogelijk kerken meedoen en hun klokken zullen luiden, moet dit voor een prachtige én opmerkelijke overgang naar het nieuwe jaar zorgen. Het idee kwam van een bestuurslid van de Raad van Kerken in Alphen aan den Rijn. Het is ook bedacht om mensen die alleen zijn of een moeilijke periode doorgaan een frisse start te kunnen geven. Het alternatief moet mensen een hart onder de riem steken. In de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Woerden hebben de burgemeesters Christiaan van der Kamp en Victor Molenboer de belofte gemaakt dat zij er persoonlijk voor zullen zorgen dat alle kerken hun klokken gaan luiden. In Alphen aan den Rijn doen sowieso alle kerken mee.

De inwoners van het Groene hart zijn erg dankbaar voor het alternatief. Ze reageren dan ook erg enthousiast. “Veel fijner dan het gevaarlijke en vervuilende vuurwerk! Onze huisdieren zullen er ook blij mee zijn! Daarnaast blijft er veel geld over en hebben we toch een feestelijke avond.”, klinkt het op Facebook. Er worden zelfs ideeën bedacht om mee te kunnen doen aan de actie: “We moeten buiten gaan slaan op onze potten en pannen!”.

Ondanks het feit dat bijna iedereen blij is met de actie in het Groene Hart, zijn er ook inwoners die vinden dat het vuurwerk niet te vervangen is. “Voor nu is het een goed alternatief, maar volgend jaar komen we terug met een knalfuif!”. Of dit mogelijk gaat zijn, is een kwestie van afwachten. Veel mensen denken zelfs dat het vuurwerk vanaf nu verleden tijd zal zijn. Met name het milieu en dierenwelzijn spelen hier een grote rol in. Daarom opperde de Partij voor de Dieren eerst om massaal te applaudisseren om 12 uur, echter vonden veel mensen dit idee ‘te simpel en niet spectaculair genoeg’.

Wat 2021 ons gaat brengen is nog een verrassing. Voor dit jaar zullen er in ieder geval klokken klinken op zoveel mogelijk plekken in het Groene Hart! Saamhorigheid en gezondheid staat deze jaarwisseling centraal.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *