Een coronarap voor én door jongeren

Een coronarap voor én door jongeren

Momenteel zit Nederland weer in een zware lockdown als gevolg van de toenemende coronabesmettingen. Om de mensen eraan te herinneren dat ze zich aan de regels moeten houden, heeft de gemeente Oegstgeest bedacht om de jongeren van de Rockschool in te schakelen. Samen hebben zij een coronarap gemaakt. Eva Madsen is een van die jongeren en vertelt over haar ervaring en het idee achter deze rap.

 Hoe is het idee voor de coronarap ontstaan?

“Het idee van de coronarap komt van Janette van Osnabrugge. Zij is een adviseur van de gemeente Oegstgeest. In maart ging natuurlijk alles voor het eerst dicht. Van Osnabrugge wilde vooral de jongeren extra steun bieden, want het is ook voor hen een moeilijke tijd. Vervolgens kwam de bekende zangeres Famke Louise met haar statement ‘Ik doe niet meer mee’. Dat is het tegenovergestelde van wat we willen bereiken, dus vandaar dat de rap ook ‘ik doe mee’ heet. Van Osnabrugge heeft zelf de basis voor de rap geschreven en die hebben we later uitgewerkt.”

 Waarom is het nodig om de coronaregels weer extra onder de aandacht te brengen?

“Ik denk dat de regels al redelijk bekend waren, maar het is altijd goed om mensen eraan te herinneren hoe belangrijk het is om erop te blijven letten. De coronabesmettingen bleven stijgen en ik hoorde ook in mijn eigen omgeving dat steeds meer mensen besmet waren geraakt met het virus. Naar mijn mening was het daarom nodig om toch nog die extra aandacht te vragen voor de regels om te voorkomen dat de besmettingen in Oegstgeest, maar ook in de rest van Nederland, blijven stijgen.”

 Hoe is het proces naar de rap verlopen?

“Ik ben benaderd door mijn muziekschool, genaamd Rockschool Ludwig Smith. Daar maak ik al een aantal jaar muziek. Ik ken iedereen daar dus ook vrij goed. Onze muziekschool is gevraagd door de gemeente om mee te doen aan deze rap. Wij hebben de tekst verder uitgewerkt, maar ook de videoclip opgenomen. Vervolgens heeft Ludwig Smith aan mij gevraagd of ik een van de twee zangeressen wilde zijn. Dat vond ik meteen heel gaaf, want het is natuurlijk super belangrijk en een eer om daaraan mee te werken. De samenwerking tussen de gemeente en de muziekschool verliep erg goed.”

 Hebben jullie goede reacties ontvangen over het initiatief?

“Naar mijn idee is de rap zeer goed ontvangen. Er blijven natuurlijk altijd mensen die er een grapje van maken of het niet serieus nemen, maar ik heb er tot nu toe hoofdzakelijk positieve over reacties gehad. Het was voor mij ook de eerste keer dat ik een professionele videoclip mocht opnemen, dus dat alleen al was geweldig.”

Wat is de boodschap achter de rap?

“Het idee achter de rap is van groot belang. Je kan bijvoorbeeld de burgermeester een speech laten houden, maar daar gaat de jongere generatie natuurlijk nooit naar kijken. Dus vandaar is de videoclip met jongeren in de muziekstijl waar we veel naar luisteren een heel slim idee. Ik ben heel benieuwd of er nog meer uit gaat komen, maar we zijn al erg tevreden met de support die we tot nu toe hebben ontvangen.”

Het project brengt zowel de jongere als de oudere generatie bij elkaar. De rap kwam precies op het juiste moment, aangezien we ons weer in een harde lockdown bevinden. De coronarap is te bekijken en beluisteren op het YouTube kanaal van de gemeente Oegstgeest.

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *