Oude zaken: de Kanaaldijk ‘nieuwjaarspecial’

Oude zaken: de Kanaaldijk ‘nieuwjaarspecial’

Elk persoon die regelmatig in Katwijk komt, is bekend met de Kanaaldijk. Tot 1954 stonden er nog de gebouwen van het stoomgemaal, een gemaal dat werd aangedreven door stoommachines. Daarbij stonden steigers waar de kolen werden geloosd. Maar na 1954 zijn de binnensluizen en het ketelhuis vervangen door het huidige gemaal en kennen we de Kanaaldijk tegenwoordig vooral van evenementen als de vuurwerkshows georganiseerd door de Pyro Freaks. 

De Pyro Freaks begonnen twaalf jaar geleden met het uitoefenen van hun hobby in de vorm van kleine vuurwerkshows in onder andere de Willy Sluyterstraat en op het Marktplein. Maar door de steeds grotere omvang van het publiek werden deze locaties onveilig en was het hier niet meer mogelijk. Ondertussen zijn ze niet meer weg te denken uit de Katwijkse oudejaarsavonden, dus hebben ze sinds een paar jaar toestemming gekregen van het gemeentebestuur om hun shows op de Kanaaldijk uit te voeren. “Het voorbereiden begint meestal rond mei of juni”, vertelt Gertjan. Hij is al sinds dag één lid van de vereniging. “We gaan dan naar verschillende vuurwerkshows om inspiratie op te doen.” Daarna begint het inkopen en het brainstormen over hoe ze de show gaan opbouwen.  

Het vuurwerk zetten ze neer op het fietspad op de Kanaaldijk en de leden van de Pyro Freaks steken het zelf met behulp van fakkels aan. “Voor onze veiligheid dragen we helmen, brillen en koptelefoons. Verder letten we ook op elkaar”, aldus Gertjan.  

Door het tijdelijke vuurwerkverbod dat sinds 13 november bekend is, zal de show dit jaar helaas niet plaatsvinden. De Pyro Freaks balen er ontzettend van aangezien ze een groot gedeelte van het vuurwerk al hadden ingeslagen. “Dat staat nu allemaal opgeslagen en wordt bewaard voor volgend jaar”, vertelt Gertjan. Ook hun jaarlijkse verkoop van vuurwerk is door het verbod ingeperkt. In plaats van het verkopen van sier- en knalvuurwerk, kunnen ze nu alleen maar fonteinen en sterretjes verkopen. Dit doen ze in tuincentrum Moerkerk. Positief blijven ze in ieder geval wel omdat ze ook nu, ondanks de inperking van verkoop, nog veel bezoekers hebben in de ‘Pyro Freak shop’.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *