Van feestcommissie naar een stage bij UN Women

Van feestcommissie naar een stage bij UN Women

Sophie Muijrers, een 23-jarige studente Politicologie aan de Universiteit Leiden strijdt al een aantal jaar voor de positie van meisjes en vrouwen. Sinds een jaar maakt zij op stagebasis deel uit van het UN Women Nationaal Comité Nederland.

Je bent op 23-jarige leeftijd al oprichter van Young Soroptimists, een jongerenclub van de unie van soroptimisten. Je hebt een stage te pakken bij UN Women en een vrij uitgebreid CV. Hoe kwam het dat je op jonge leeftijd al zo betrokken bent geworden bij dit soort organisaties? 

Ik ben altijd iemand geweest die niet houdt van stilzitten. Ik kan er bijvoorbeeld ook helemaal niet tegen dat ik nu in ‘vakantiestand’ zit, want ik wil graag dingen doen. Ik heb vanaf jonge leeftijd van mijn moeder meegekregen dat als je iets wil, je je ervoor in moet zetten en als vrouw sta je gewoon vaak al een puntje achter. Ik vind het belangrijk om je in te zetten voor bijvoorbeeld genderequality, maar dat is niet altijd mijn focus geweest. Ik ben via de Young Soroptimists in contact gekomen met UN Women. Ik heb een keer iemand aangesproken en toen zeiden ze dat ik een mailtje kon sturen en zodoende ben ik bij de stage voor UN Women uitgekomen.  

Je zegt dat dit niet altijd je focus is geweest. Wat is dan wel je hoofdfocus geweest? Waar is Sophie over tien jaar?  

Ik hoop dat Sophie over tien jaar een stabiele baan heeft, want met de studie Politicologie is het nog maar altijd de vraag: ‘Wat ga je daarna doen?’. Wat ik altijd meekreeg is dat ik het met alleen de studie niet ga redden. Ik vind vrouwenrechten en genderequality belangrijk dus wil ik iets doen naast mijn studie, ik wilde mijn CV uitbreiden en actief zijn omdat ik wist dat mijn studie alleen niet genoeg gaat zijn. Dat klinkt misschien een beetje cynisch, maar buiten dat weet ik dat ik ervaring kan opdoen om in de toekomst makkelijker de kant op te gaan die ik zelf wil.  

Dan was je op de middelbare school vast ook al actief? 

Ja, ik deed al mee in de feestcommissie, jaarboekcommissie – ik was toen ook al wel actief bezig maar nog niet op het gebied van maatschappelijke vraagstukken. Ik vind het leuk om actief bezig te zijn, ihaal hier energie uit. 

Wat bracht jou dan in beweging? Wat motiveerde jou om te strijden voor de positie van meisjes en vrouwen? 

De gelijkheid tussen vrouwen en mannen, oftewel genderequality in het algemeen, is er gewoon nog niet. Je begint al met een achterstand. Het is gewoon iets wat ik belangrijk vind en ik wil daarmee aan de slag gaan, omdat dat voor mij wat betekent. Ik zeg dus niet dat als je er niet mee aan de slag gaat je het dan ‘niet belangrijk vindt’, zo bedoel ik dat niet. Het zit gewoon zo: ik vind het belangrijk, ik heb de tijd om mij ervoor in te zetten, ik vind het leuk: daarom ga ik ermee aan de slag. 

Zijn we in Nederland goed bezig wat betreft de positie van vrouwen in de maatschappij? Is er progressie of denk je juist dat we beter kunnen?  

Als je het in vergelijking zet met andere landen vind ik niet dat het in Nederland een verschrikkelijke situatie isIk ben blij dat ik in een land als Nederland geboren ben en dat ik daar heb mogen opgroeien. Toch bestaat er hier in Nederland nog een loonkloof en worden vrouwen die wellicht zwanger kunnen worden bij sollicitaties weggestuurd. Het is er dus wel, het is hier alleen minder voor de hand liggend. Het is niet alsof wij al klaar zijn en juist daarom vind ik het belangrijk om er mee aan de slag te gaan, want je kunt er nog wat aan doen. Er is altijd ruimte voor verbetering. 

Kijkend naar andere landen, zijn er dingen waar wij achterlopen als land en maatschappij? 

Ja, ik vind van wel. Zo is het aantal vrouwen in de Nederlandse politiek niet representatief voor het aantal vrouwen dat in Nederland woont. Abortus is tot op heden nog geen medische behandeling, die gereguleerd kan worden. Het rust nu op de ‘abortuswet’. Om een of andere reden prijst Nederland zichzelf tóch als een heel open-minded en progressief land. Toch gebeuren er in Nederland dingen die totaal niet van deze tijd zijn, denk bijvoorbeeld aan de Zwarte-Pieten discussie. Dat is zo conservatief als je maar kunt bedenken en dat speelt hier ook al jarenlang. Je moet jezelf willen onderwijzen en openstaan voor andere meningen en ik denk dat wij in Nederland daar heel erg in vast zitten. Wij denken ‘wij zijn zo’, wij zijn al progressief dus wij hoeven ons niet te blijven aanpassen, echter is progressief zijn niet statisch, het is dynamisch.   

Vertel even over de campagne, Orange The World, hoe zit dat nou helemaal? Wat is de bedoeling, wat betekent het? 

Orange the World is een wereldwijde en jaarlijks georganiseerde campagne opgericht met het doel om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Het is een periode van zestien dagen activisme en begon op 25 november op de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Het eindigde op 10 december, de internationale dag voor rechten van de mens. De campagne is dus al voorbij, maar er gebeurde veel meer dan op eerste oogopslag. Tijdens de campagne vinden er allerlei activiteiten plaats, normaal ook demonstraties, gebouwen worden in het oranje belicht, er worden tentoonstellingen georganiseerd – en dat allemaal voor dit bestaand probleem. Een op de drie vrouwen krijgt te maken met geweld. Wij vragen met de campagne aandacht voor het probleem maar willen ook geld ophalen om iets te kunnen doen aan dit probleem. Dit jaar stond de campagne in het thema ‘Meld Geweld’ omdat er ook hier in Nederland niet een duidelijk meldpunt is voor als je te maken krijgt met geweld. Ook rust er een taboe op het ‘melden’, denk aan opmerkingen als ‘maar lokte je het niet uit?’. Dat soort zaken komen bij de politie nauwelijks verder dan aangifte, als dat al gedaan wordt. Daarom vroegen wij de overheid om een duidelijk meldpunt om er iets aan te kunnen doen. Een op de drie vrouwen komt in aanmerking met dit geweld en dat is meer dan je zou verwachten. 

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Gewldig joh!

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *