Wees eens lief voor januari

Wees eens lief voor januari

Afbeelding van PDPics via Pixabay

COLUMN – Het is koud, somber, in de middag alweer donker én we zitten er momenteel met zijn allen middenin: januari. De feestdagen zijn net achter de rug en de sombere gemoederen hangen weer als grijze wolken in de lucht. Wat er dan nog overblijft van de winter is slechts een deprimerende bedoeling. Drie keer raden welke maand dan ook een ‘meest deprimerende dag’ bevat. Juist ja. De eerste 31 dagen van het nieuwe jaar worden dus door menig Nederlander uitgekotst. Daarbij heeft de maand dit jaar nog een (spoiler: waarschijnlijk verlengde) lockdown voor ons in petto. Bah bah, één en al ellende. Of niet?

Waarom klampen we ons eigenlijk zo vast aan verzinsels als ‘Blue Monday? Waarom koppelen we klakkeloos een grimmige sfeer aan deze periode? Door het alsmaar negatief te blijven zien, kom je dan niet júísin een neerwaartse spiraal terecht?  

Natuurlijk, als ik zeg dat de omstandigheden beter kunnen, is dat een understatement. Betekent dat dat er he-le-maal niks leuks meer gebeurt? Natuurlijk niet. Geluk zit in hele kleine hoekjes en gelukkig is de kalender in januari niet gelijk rond. Uiteindelijk zijn het ook maar gewoon een paar weken in het jaar, die je feitelijk zo somber of dragelijk kunt maken als je zelf wil. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik vind het over het algemeen ook een grafmaand: dzonnestraaltjes zijn op één vuist te tellen en nu we ons oók nog bevinden in een lockdown lijkt het uitzichtlozer dan ooit. En dan kun je twee dingen doen: keihard liggen balen, óf proberen er nog wat van te maken. Die keuze lijkt mij, zeker na gevalletje 2020, heel gauw gemaakt.  

2020 heeft ons genoeg teleurstellingen gebracht om de komende paar jaar op te teren en daar ben ik dan ook langzaam wél immuun voor gewordenNiet om de positiviteitsgoeroe uit te hangen, maar hoe fijn is het als je dit jaar met goede moed kan beginnen in plaats van een sombere instelling. En dat komt van iemand die lak heeft aan goede voornemens en 24/7-positieve-cliché’s. Want het is oké om je rot te voelen. Als je uiteindelijk maar erkent dat jij alsnog de touwtjes in handen hebt in jouw eigen leven, en het ‘sombere’ januari niet heel veel meer is dan een sociaal construct. Want elke dag heeft wel één geluksmomentje. Of dat nou is dat je nou de loterij wint, of weer een dagje van het beruchte januari hebt overleefd.  

Over de auteur

Isa Smeele

Studente Journalistiek aan de HU

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *