Recensie: ‘YES, BABY’

Recensie: ‘YES, BABY’

Foto: Sarah van Houwelingen

‘YES, BABY, alles wat je wilt weten als je jong bent, maar waar niet echt over gepraat wordt.’ Eerlijk toegegeven, de doelgroep van dit boek is: tienermeisjes. Toch kan iedereen wat opsteken van dit werk. Mannen tot vrouwen en jongeren tot ouderen.  

Dit pamflet is geschreven door Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. Je kunt ze ook wel kennen van ‘DAMN, HONEY: een positief pleidooi om te doen waar je zelf zin in hebt. Hagen en Van Voorthuizen zijn hiermee begonnen. Inmiddels is er alweer een zesde druk van dit eerste pamflet. Met een eerste druk in 2018, is dit zonder te chargeren een razend succes te noemen. Inmiddels hebben de vrouwen hun eigen podcast, komen ze voor in andere podcasts, en zijn in totaal vier van hun boeken gepubliceerd.  

Op het moment wordt er hard gewerkt aan een tweede deel van YES, BABY. ‘Huh, wat? Is dit het einde?! Jup. We zitten aan ons maximaal aantal woorden en onze uitgever Myrthe staat boos in onze nek te hijgen, dus we openen NU een nieuw bestandje om aan deel twee van deze serie te beginnen.’ In het eerste deel wordt er geschreven over: lichaam, seks, menstruatie en vooral ‘doen waar je zelf zin in hebt.’  

In het boek wordt hard afgerekend met al die meningen van andere mensen: ‘Vind jij een kledingstuk te kort, te bedekkend, te jongensachtig, te onflatteus? Trek het dan zelf gewoon niet aan. Val anderen er niet mee lastig. Zo belangrijk is jouw mening niet.’ Ook worden er korte metten gemaakt met catcallingongewenst seksueel worden aangesproken, nagesist, nagefloten, nageroepen of zelfs achtervolgd. ‘Na veel uitproberen is Marie Lottes huidige reactie op catcalls een opgeheven vingertje en een harde ‘NEE!’. Een waar succes.’  

Omdat Hagen en Voorthuizen voornamelijk over hun eigen – soms beschamende – ervaringen schrijven, kun je je snel herkennen in de beschreven situaties. Hierdoor wordt ook de gêne rondom het onderwerp weggenomen. Kortom: ieder mens kan wat opsteken van dit pamflet en je doet jezelf er in ieder geval een groot plezier mee! 

Over de auteur

Sarah van Houwelingen

Taal is zeg maar echt mijn ding.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *