Toename huiselijk geweld tijdens corona

Toename huiselijk geweld tijdens corona

Het handgebaar om stiekem hulp te vragen (foto: Evi Rohmensen)

Huiselijk geweld is altijd al aanwezig, maar tijdens corona nog meer. Volgens movisie waren er  2015-2018 747.000 mensen boven de 18 slachtoffer van een vorm van huiselijk geweld. Het CBS meldde dat er in 2020 1,2 miljoen 16-plussers getroffen zijn door huiselijk geweld. Dat is een toename van 453.000 mensen, een grote toename. Maar wat kan je doen als je zelf slachtoffer bent? 

De toename van slachtoffers is te verklaren door de coronacrisis. Door corona en de lockdown kom je veel minder het huis uit en lopen de irritaties sneller op, en is er dus ook meer risico op huiselijk geweld. Voor bestaand huiselijk geweld heeft het meer binnen zitten effect op de frequentie van de mishandelingen. Het gebeurveel vakerDe meest voorkomende vorm van geweld in 2020 is seksueel huiselijk geweld

In deze tijd van corona zijn er speciale codes verzonnen zodat mensen makkelijker stiekem kunnen delen dat ze slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Om zo te voorkomen dat degene die het huiselijk geweld toebrengt er niet achter komt dat hij of zij hulp zoekt. Bij de apotheek kan je om een ‘masker 19’ vragen en de medewerkers van de apotheek zullen weten dat je een slachtoffer bent van huiselijk geweld en dat je hulp nodig hebt. Ook is er een handgebaar dat je kunt maken. Je moet je duim in je platte hand vouwen en vervolgens je hand sluiten. Dit handgebaar is viraal gegaan over het internet waardoor veel slachtoffers dit gebaar kunnen gebruiken als ze hulp nodig hebben, en veel mensen zullen dan ook weten wat het betekent. 

Maar waar kan je terecht als je hulp zoekt? Je kan naar de huisarts gaan of naar vooreenveiligthuis.nl voor gratis hulp, je kan ook gratis bellen naar Veilig Thuis op het nummer 0800-2000. Eenmaal hulp gezocht heb je de optie om aangifte te doen bij de politie. De politie zal bewijs verzamelen voor de officier van justitie en zo zal je mishandelaar bestraft kunnen worden. Als je fysiek mishandeld bent dan is het belangrijk of handig om het vast te leggen. Het is slim om foto’s te maken van je letsel of van dingen die zijn gebroken of kapot gemaaktEn onthoud, huiselijk geweld is niet alleen fysiek. Huiselijk geweld kan verbaal zijn of intimidatie, alles waar bij jij je oncomfortabel voelt is belangrijk om over te praten. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *