Voedselbanken Nederland: “We zien een significante groei van ons klantenbestand”

Voedselbanken Nederland: “We zien een significante groei van ons klantenbestand”

De voedselbank is voor veel gezinnen in armoede noodzakelijk om rond te kunnen komen. Voor de coronacrisis maakte al zo’n 150.000 mensen gebruik van deze hulp. Dit aantal is afgelopen jaar sterk toegenomen en zal voorlopig nog blijven toenemen. Door de aanhoudende lockdown in Nederland, verliezen steeds meer mensen hun baan of hun bedrijf gaat failliet. Dit heeft als gevolg dat er vaker wordt aangeklopt bij Voedselbanken Nederland. Maaike Visser, communicatieadviseur van Voedselbanken Nederland, licht dit probleem toe.

 

“We zien een grote significante groei van ons klantenbestand. Dit komt overduidelijk door de coronacrisis. Bij de eerste lockdown in maart verloren al veel mensen hun baan en inkomen. We zien voornamelijk een toeloop van zzp’ers, ondernemers en mensen uit de horeca en evenemtenbranche. Deze sectoren worden natuurlijk al voor langere tijd erg hard getroffen. We schatten dat er de komende tijd nog veel aanvragen worden gedaan, aangezien er voorlopig nog geen einde aan de tunnel is. De inschatting die wij maken is dat we komende periode nog zo’n 8,5 procent extra huishoudens moeten opvangen. Er zijn ook uitschieters, in Amsterdam is de situatie bijvoorbeeld een stuk somberder, daar verwachten wij een groei van maar liefst 25 procent.”

“We bereiden ons uiteraard voor op een fixe groei komend jaar, maar het blijft lastig om zoveel huishoudens extra te kunnen opnemen in ons klantenbestand. We ervaren ook moeilijkheden met het voedsel zelf. Supermarkten en andere regionale en lokale levensmiddelenverstrekkers doen zelf namelijk steeds meer acties en stunts met producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanliggen. Zij moeten namelijk voldoen aan de nieuwe verspillingsaanpak. Dit is erg strikt en lastig voor ons, want hierdoor krijgen wij een stuk minder voedsel gedoneerd. De situatie is wel per voedselbank verschillend. Vijftig procent van het voedsel wordt landelijk gedoneerd, de andere vijftig procent wordt regionaal of lokaal gedoneerd. Dit zorgt ervoor dat ze in Groningen weer andere dingen aanbieden dan in bijvoorbeeld Breda.”

“Gelukkig steunt de overheid de voedselbanken zo goed mogelijk. Het kabinet is bereid om twee procent van de middelen uit het Europees Sociaal Fonds, ESF+, voor de periode 2021-2027 te besteden aan de ondersteuning van de voedselbanken. Het gaat naar verwachting om circa acht miljoen. Naast de ondersteuning vanuit het ESF+, maakt het kabinet het ook mogelijk om de in het voorjaar toegekende subsidie, van vier miljoen euro, breder in te zetten. De voedselbanken kunnen deze noodsteun van het kabinet alleen aanwenden als het eigen calamiteitenfonds van Voedselbanken Nederland leeg is. Over de wijze van inzet van de Europese middelen en de noodsteun gaat het kabinet nader met ons andere betrokken partijen in gesprek.”

Voorlopig zal het aantal huishoudens dat hulp nodig heeft van de voedselbank nog fors stijgen. Voedselbanken Nederland bereidt zich zo goed mogelijk voor op deze drukte. Ondanks dat er steeds minder voedsel wordt gedoneerd, kunnen ze wel rekenen op steun van de overheid. Er is hoop voor een betere toekomst, maar voor nu zet de voedselbank alle zeilen bij om het te redden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *