Buddy+ helpt ouders met thuisonderwijs

Buddy+ helpt ouders met thuisonderwijs

Van honden uitlaten tot boodschappen doen, steeds meer mensen komen met initiatieven om anderen te helpen. Corona maakt het dagelijks leven voor velen een stuk gecompliceerder. Ook thuisonderwijs is hier een groot onderdeel van. Het is voor veel ouders een lastige opgave om juf of meester te spelen. Gelukkig is daar iets op bedacht! Vorige week is Nina Lap van start gegaan met Buddy+. Dé redder in nood bij thuisonderwijs.

 

Wat houdt Buddy+ precies in?

“Buddy+ matcht studenten met gezinnen die een extra handje kunnen gebruiken in het thuisonderwijs. Op deze manier probeert Buddy+ de onderwijsachterstand van de kinderen te verkleinen en de ouders te ontlasten van de taak als thuisonderwijzer.”

 Het gaat hierbij om leerlingen die zelfstandig kunnen werken, maar af en toe (te veel) om de aandacht van hun ouders vragen. De Buddy is er onder andere om de meest waanzinnige of saaie vragen te beantwoorden, het starten van de veel te digitale leeromgeving of om gewoon af en toe een praatje met de studiebollen te maken.

“Het initiële idee was om echt huiswerkbegeleiding aan te bieden, waarbij de student alleen de eventuele vragen beantwoordt. Een soort surveillant. Echter, krijgen wij nu ook heel wat aanvragen die meer op bijles lijken. Natuurlijk zoeken wij hier ook matches voor.”

Jullie zijn vorige week van start gegaan met deze onderneming, hoe is het idee ontstaan om dit zelf op te gaan zetten?

“De NPO serie Klassen heeft mij geïnspireerd om Buddy+ te beginnen. Deze serie heeft mij doen beseffen dat ik graag iets wil doen tegen de onderwijsachterstand die vaak op jonge leeftijd al ontstaat. Bovendien zitten veel ouders met hun handen in het haar door het thuisonderwijzen. Na een berichtje in een Facebook-groep kreeg ik super veel aanmeldingen van studenten die staan te springen om een gezin een handje te helpen. Een aantal van hen gaven aan ook Klassen gezien te hebben. De ouders staan voor een uitdaging, de studenten hebben de oplossing. Hetgeen wat Buddy+ doet, is deze twee bij elkaar brengen.”

Jullie groeien hard in een korte tijd, merken jullie dat veel ouders echt hulp nodig hebben om deze lockdown te doorstaan?

“Ja, dat klopt! We krijgen veel berichtjes van ouders die ‘heel graag iemand willen hebben’ die ze helpt in het thuisonderwijs. Het gaat dan meestal om thuiswerkende ouders die zelf al een drukke baan hebben. Lesgeven is dan echt een tweede fulltimebaan voor ze. We krijgen ook berichtjes van ouders die zelf gewoon niet het geduld of de skill hebben om zoiets als spelling uit te leggen. Logisch natuurlijk: ze zijn geen juffen of meesters.”

Hoeveel Buddy’s en leerlingen hebben jullie afgelopen weken al weten te verzamelen?

“We zijn vorige week woensdagavond begonnen en hebben in totaal rond de vijftig aanmeldingen. We groeien hard: elke dag komen er meer aanmeldingen binnen vanuit het hele land!”

Wat zijn de plannen en dromen voor de toekomst?

“Wij matchen studenten en gezinnen nu al tegen relatief lage tarieven. Toch zijn er altijd gezinnen die dit niet kunnen betalen. Daarom wil Buddy+ in de toekomst in gesprek gaan met onder andere gemeenten om te zorgen dat iedereen de kans heeft om een Buddy in te schakelen. Gelijke kansen voor elk kind en het verkleinen van de onderwijsachterstand is het doel.”

Kan jij ook hulp gebruiken bij het thuisonderwijs? Neem een kijkje op hun Facebookpagina @Buddyplusnl voor verdere informatie!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *