Bodegravenboog stap dichterbij

Bodegravenboog stap dichterbij

Foto ter illustratie. Bron: Brett den Heijer

De commissie Ruimte van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft afgelopen donderdag ingestemd met de komst van de Bodegravenboog. De boog die de A12 vanuit Gouda met de N11 moet verbinden is al een jarenlang onderwerp, maar de realisatie komt in een stroomversnelling door het Beter Bereikbaar Gouwe plan.

Dat plan wat nu op tafel ligt is een samenwerking van de gemeenten Alphen a/d Rijn, Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk en de provincie. Hierbij liggen zo’n veertig plannen om in de regio de infrastructuur te verbeteren op tafel. Alle plannen worden in samenwerkingsverband tussen de gemeenten en wegbeheerders onderzocht op haalbaarheid. ‘’De Bodegravenboog is echt beter voor de bereikbaarheid van ons dorp. De druk op de Goudseweg, die de N11 en A12 nu verbinden, is een groot knelpunt door de lange files. Vooral in de spits is het daar erg druk’’, vertelt wethouder Verkeer & Vervoer Inge Nieuwenhuizen.

Het probleem dat speelt in de gemeente is het geldtekort. Door verkeerde bezuinigingen is het bijna een Artikel12 gemeente, wat inhoudt dat er grote financiële tekorten ontstaan op de begroting. Ook dat haalt Elly de Vries (D66) nog even aan: ‘’De ideeën zijn onwijs leuk, maar wij hebben als gemeente ‘at the moment’ gewoon geen geld. Klaar. Voor de toekomst lijkt het ons een mooi plan.’’

De fractie van het CDA, die vertegenwoordigd wordt door Jan van Rooijen, was het ook niet helemaal eens met het idee. ‘’Door de coronacrisis werken we allemaal meer thuis, en om dan op dit moment te gaan investeren in de infrastructuur is gek. Kan de wethouder ook kijken naar de verlenging van de paralelbaan langs de A12 vanuit Woerden tot Bodegraven?’’ Wethouder gaf aan dat ze ermee eens was en het wilde onderzoeken. Nu kent het kleine dorp Nieuwerbrug veel sluipverkeer wanneer er file is op de snelweg.

‘’Wij gaan akkoord met dit voorstel, maar hopen dat het niet nodig is’’, geeft Merel van Dijk (GroenLinks) aan. ‘’Door thuiswerken merk je dat er minder file ontstaat. Toch lijkt het ons wel een goed plan. Maar kijk ook naar het mooie plan voor de fietsrotonde, wij zien die ook graag. Betere OV-verbindingen vinden wij ook prettig. Wij gaan in ieder geval akkoord.’’

Binnenkort vergadert de gemeenteraad over alle plannen. Wanneer dat zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *