Trouwen tijdens een pandemie: “De gasten vonden het extra speciaal”

Trouwen tijdens een pandemie: “De gasten vonden het extra speciaal”

Trouwen is voor veel mensen misschien wel de mooiste dag van hun leven. Vanwege de coronacrisis zijn er afgelopen jaar een stuk minder huwelijken voltrokken, bijna de helft minder ten opzichte van 2019. Het is niet gemakkelijk om in deze tijd je bruiloft te plannen, de maatregelen zijn elke keer weer anders. Veel koppels kiezen er daarom voor om het uit te stellen, toch weerhoudt het coronavirus niet iedereen van het vieren van hun feest. Ook Anna Verkuijlen en Ruben Sonneveld lieten zich niet tegenhouden en zeiden afgelopen oktober het jawoord tegen elkaar. Zij delen hun ervaring met trouwen tijdens een pandemie.

 

In welke periode zijn jullie getrouwd en welke coronaregels waren toen van kracht?

“Wij zijn getrouwd op 10 oktober 2020. In die periode moest je uiteraard 1,5 meter afstand houden, maar ook de horeca moest sluiten na tien uur ’s avonds, er mocht niet gedanst worden op het feest, iedereen moest blijven zitten en had een vaste zitplaats en er mochten niet meer dan dertig gasten aanwezig zijn inclusief ons, het bruidspaar dus.”

Waarom wilden jullie, ondanks het virus, toch trouwen en niet wachten tot na de pandemie?

“We hadden speciaal voor deze datum gekozen en nu konden mijn moeder en Rubens ouders er in ieder geval nog bij zijn. Die worden natuurlijk ook een dagje ouder. Er was en is ook nog geen uitzicht op betere tijden, dus wanneer zou het dan wel kunnen? De maatregel van maximaal dertig gasten werd pas een week voor de bruiloft van kracht en toen hadden we er al zo naar toegeleefd. We hadden er ook erg veel tijd en energie in gestoken en vonden het ook zonde om dan helemaal niks te doen op deze dag. Dan hadden we toch ‘iets’ willen doen en we vonden dat we dan net zo goed wel konden trouwen. Dat komt misschien ook omdat we sowieso wel klein gingen trouwen en daar niet al jarenlang een romantisch beeld van hadden. Het was voor mij ook geen ‘kleine meisjes droom’ waar ik al van kinds af aan naar uitkeek.”

Hebben jullie veel concessies moeten doen om de bruiloft te kunnen laten plaatsvinden in deze tijd?

“We hebben zo’n twintig gasten, en daarmee ook onszelf, moeten teleurstellen dat ze er op het laatste moment helaas niet bij konden zijn. Dat waren familie en hele goede vrienden, want we hadden al niet zo’n hele grote groep gasten. Er kon en mocht niet uitgebreid geknuffeld en gefeliciteerd worden. Al gebeurde dat stiekem natuurlijk toch wel een beetje. Ook konden we geen feest geven waarop iedereen lekker kon dansen.”

 Vonden jullie het naar dat niet iedereen uitgenodigd kon worden voor het feest?

“Ja, dat vonden we erg verdrietig. Wel zijn er voornemens om, als het weer kan, nog een groot feest te geven voor iedereen!”

Heeft trouwen in een kleiner gezelschap ook voordelen die je van tevoren misschien niet had verwacht?

“Het was klein, maar wel heel intiem en daardoor ook bijzonder. De gasten die er waren vonden het ook extra speciaal. Uiteindelijk trouw je met en voor elkaar en niet met de gasten die op de bruiloft zijn. En we hebben met iedereen een praatje kunnen maken, dat hoor je ook wel eens anders! Het was echt een gezellige dag, niet alleen voor ons, maar voor iedereen.”

Zijn jullie na het huwelijk nog op reis geweest?

“We zijn een paar dagen naar een boshuisje in Gelderland geweest. In andere tijden waren we zeker langer op reis gegaan én naar het buitenland. Op de tweede dag van onze huwelijksreis ging de horeca ook helemaal dicht, dus konden we zelfs niet meer uit eten. Eigenlijk was het nog geluk bij een ongeluk, want als deze maatregel eerder was ingegaan, hadden we überhaupt niet kunnen trouwen. We zijn namelijk getrouwd in een strandtent.”

Kunnen jullie het aanraden om alsnog in deze tijd te trouwen en niet te wachten op betere tijden?

“Als je nog geen datum hebt gepland en daar ook geen speciale waarde aan hecht of er nog niet veel tijd en energie in hebt gestoken, zou ik het zeker uitstellen. Maar ik had het zelf niet anders gewild en zou het zo weer doen. Het was niet ideaal maar wij hebben er geen spijt van gehad. Het hangt van je eigen verwachtingen af. Wij hebben ook steeds ‘meebewogen’ met de coronamatregelen en waren vrij flexibel. Leuk is anders natuurlijk, maar op dat moment kijk je vooral naar wat kan er wél.”

Volgens ThePerfectWedding.nl gingen veel bruidsparen voor simpel, maar intiem dit seizoen. Het gemeentehuis werd nog nooit zoveel gebruikt als trouwlocatie en ook een feest was er voor zo’n zestig procent niet meer bij. Toch is het ook erg bijzonder om in een pandemie te trouwen. Het brengt immers ook vreugde en blijdschap met zich mee. Iets wat we nu goed kunnen gebruiken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *