Insprekers tijdens de raadsvergadering over anders inzamelen

Insprekers tijdens de raadsvergadering over anders inzamelen

De sprekers hebben uiteenlopende meningen over het nieuwe afvalbeleid tijdens de raadsvergadering van 21 januari in gemeente Katwijk. Het nieuwe beleid heet anders inzamelen en wordt geleid door Michel Huijgen. De visies op dit project zijn verschillend. 

De eerste inspreekster is mevrouw Schoneveld uit Rijnsburg en heeft een kritische blik op het nieuwe afvalbeleid. Zij geeft aan erg blij te zijn dat de ondergrondse containers voor rest- en gftafval gehandhaafd blijven. Wat zij niet snapt is dat de huishoudens in Katwijk extra rolcontainers krijgen, omdat ze zelf nooit zoveel afval heeft. “Ook snap ik niet dat er van die grote bakken gebruikt moeten worden,” zegt ze. Linda van den Berg is projectondersteuner en stemt hiermee in. Ook de heer Dubbeldam van de partij Durf knikt hevig wanneer mevrouw Schoneveld vertelt dat er ook sturing nodig is van de overheid bij het bevorderen van zaken zoals statiegeld en glas als drinkpakken. Meneer Oudewater van het CDA stelt de vraag hoe het met de rest van Rijnsburg moet, waarop mevrouw Schoneveld antwoord dat voorlichting in de vorm van video’s een goede oplossing is. Oudewater zegt het hier mee eens te zijn en ook Dubbeldam maakt instemmende gebaren. 

De tweede inspreker is meneer Kromhout, hij geeft een optimistisch pleidooi waarin hij opent met: “Het geheel van het plan anders inzamelen ziet er goed uit”. Terwijl hij dit zegt steekt hij zijn duim op. Toch geeft hij aan dat dit een complexe opgave is, aangezien er in Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk een eigen afvalbeleid is. Hij ziet het echter niet als onmogelijk en vertelt dat door middel van een goede communicatie een goeie band op te bouwen valt. “Afval scheiden doen we met elkaar, met onze kinderen, voor elkaar en voor onze kleinkinderen,” aldus Kromhout.  Als tip zegt hij dat de gemeente maandelijks de resultaten van de ingezamelde afval moet laten zien aan de inwoners. Op die manier wordt het goede of slechte afvalscheidt gedrag besvestigt.  

De laatste inspreekster is mevrouw van Duijvenvoorde, zij geeft aan dat de gemeente al heel erg haar best doet om het makkelijk te maken voor de burger. Toch heeft zij haar zorgen, “hoe krijgen we het voor elkaar dat mensen anders inzamelen gaan omarmen?”. Ze denkt dat het gedrag van de inwoners niet is te veranderen dus lijkt haar achteraf afval scheiden een beter plan. Dubbeldam zegt dat achteraf scheiden een goed systeem is, maar stelt Duijvenvoorde de vraag hoe zij dit voor zich ziet op het gebied van glas en gft. Ze antwoord met: “wat er is kan je houden. Het scheiden van glas gaat nu al heel goed dus daar hoef je niks aan te veranderen.”  

Na de vragen aan de insprekers kregen de raadsleden de tijd om vragen te stellen aan de wethouder en Michiel Huijgen. De commissie vervolgt de sessie met een debat op 28 januari. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *